Ga naar content

Huren van bedrijfsruimte: Veelgestelde vragen

Als u akkoord gaat met de beëindiging moet u inderdaad vertrekken. Maar gaat u niet akkoord, dan is het de rechter die bepaalt of aan de huur een einde komt of niet. Als huurder hoeft u geen actie te ondernemen. Het is de verhuurder die naar de rechter moet stappen.

Niet direct. Na het verstrijken van de opzegtermijn is het contract geëindigd, maar mag u vervolgens nog 2 maanden blijven zitten (dat is de zgn. ontruimingsbescherming).

Binnen die 2 maanden kunt u als huurder de rechter vragen om de termijn van ontruimingsbescherming met een jaar te verlengen. Doet u als huurder niets dan eindigt het contract in elk geval na die 2 maanden.

Ja, dat klopt. Als huurder van een garagebox of een parkeerplaats in een parkeergarage heeft u net als de huurder van kantoor- en magazijnruimte, ontruimingsbescherming. De verplichting om te vertrekken is dus 2 maanden opgeschort. Maar binnen die 2 maanden moet u als huurder wel in actie komen en bij de rechter vragen om de ontruimingsbescherming te verlengen.

Nee, tussentijds opzeggen van de huur niet mogelijk. Het contract duurt tenminste vijf jaar. Maar als u wanprestatie hebt gepleegd (bijvoorbeeld grote huurachterstand hebt) dan kan de verhuurder het contract wel voortijdig door de rechter laten beëindigen.

Nee. Uw huurder heeft geen gelijk. Voor contracten van twee jaar of korter geldt de specifieke huurbescherming niet. U hoeft als verhuurder niet naar de rechter om de huurovereenkomst te laten eindigen. De huurder trekt hier aan het kortste eind.

Nee. Dat is geen reden voor huuropzegging. Voor huurverhoging geldt een aparte procedure. Eerst moet er advies worden gevraagd aan een deskundige (bedrijfshuuradviescommissie), en als u en uw huurder het ook over dat advies niet eens zijn, stelt de rechter de huurprijs vast.

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven