fbpx
Ga naar content

Zelf een huis laten bouwen: Veelgestelde vragen

De aannemer of architect mag zelfgemaakte algemene voorwaarden hanteren. Bij algemene voorwaarden is het wel de vraag of deze voorwaarden altijd geldig zijn.

Als de voorwaarden volgens de wet ‘onredelijk bezwarend' zijn, dan kunt u bezwaar maken tegen deze voorwaarden. Bij zelfgemaakte voorwaarden is het verstandig om deze door een advocaat te laten toetsen.

Nee, u mag de laatste 5% tot drie maanden na de oplevering, zonder opgaaf van redenen bij de notaris laten staan. Er kunnen immers nog gebreken naar boven komen die bij de oplevering niet te zien waren.

Nee, over smaak valt niet te twisten. Bij de beoordeling van de vraag of de architect zijn werk correct heeft uitgevoerd worden esthetische kwesties buiten beschouwing gelaten.

 • U krijgt de kans om een woning helemaal naar uw persoonlijke wensen te laten ontwerpen.
 • Als u bepaalde specifieke woonwensen heeft, zou het laten bouwen van een eigen woning wel eens goedkoper kunnen uitpakken dan het kopen van een reeds ontworpen nieuwbouwwoning met daaraan verbonden dure meerwerkzaamheden.
 • U bent direct eigenaar van de grond en niet pas op het moment dat de woning opgeleverd wordt zoals het geval is bij een reeds ontworpen nieuwbouwwoning.
 • Het gehele bouw- en ontwerpproces vergt veel meer tijd, deskundigheid en aandacht.
 • Bij problemen tijdens de bouw of in de ontwerpfase kan het lastig zijn om te bepalen wie er voor bepaalde schade verantwoordelijk is. Bij de koop van een kant en klaar huis is het vaak eenvoudiger om de ontwikkelaar of aannemer aansprakelijk te stellen.

Nee, u hoeft dat niet betalen. Het is niet verstandig om dat wel te doen. U kunt slechts worden verplicht tot het doen van betalingen die bij benadering overeenkomen met de voortgang van de bouw of met de waarde van de door de aannemer aangeschafte goederen.

Wel mag de aannemer van u verlangen dat u voorafgaand aan de start van de werkzaamheden 10% van de aanneemsom in depot stort bij een notaris.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

 • ONTZORGING

  Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

 • PERSOONLIJK

  Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

 • KWALITEIT

  Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven