Ga naar content

Huurder uit woning gezet door gedrag inwonende zoon

Als u huurder bent van een woning bent u ook aansprakelijk voor de gedragingen van uw gezinsleden (of anderen) die met uw toestemming de woning eveneens bewonen. Dat deze wettelijke regel vergaande gevolgen kan hebben maakt een recente uitspraak van de kantonrechter in Venlo duidelijk.

Grondstoffen voor het vervaardigen van drugs

Bij een politie-inval in een bij de huurwoning behorend schuurtje treft de politie grondstoffen aan voor het vervaardigen van amfetamine en verdovende middelen. Op grond hiervan wil de verhuurder, een woningbouwvereniging, de huurovereenkomst laten ontbinden.

In de daaropvolgende procedure bij de kantonrechter voert de huurster onder meer aan dat zij geen weet heeft gehad van de aangetroffen middelen. Haar zoon zou verantwoordelijk zijn voor deze zaken. Bovendien, zo stelde de huurster, zou zij niet mobiel genoeg zijn om zich buiten de woning te begeven en kon zij dus niet weten wat er zich in het schuurtje afspeelde.

Huurder woning aansprakelijk voor gedragingen van derden

De kantonrechter maakt korte metten met dit verweer. Met een verwijzing naar een specifiek wetsartikel dat een huurder op gelijke wijze aansprakelijk houdt voor gedragingen van anderen die met zijn of haar toestemming in de woning verblijven, verwijt de kantonrechter de huurder dat zij geen maatregelen heeft getroffen om een onjuist gebruik van de woning tegen te gaan, bijvoorbeeld door van haar zoon de sleutel van de woning terug te eisen.

Het is volgens de kantonrechter een feit van algemene bekendheid dat de woningbouwvereniging haar woningen niet wil blootstellen aan drugshandel en alle negatieve aspecten die daaraan verbonden zijn. Door het handelen van haar inwonende zoon te tolereren heeft de huurster, volgens de rechter, haar eigen woongenot op het spel gezet.

De huurster heeft haar verplichtingen jegens de verhuurder op ernstige wijze geschonden. Ondanks het feit dat zij door een ontruiming in een moeilijke situatie verzeild raakt, besluit de kantonrechter de huurovereenkomst te ontbinden. De huurster wordt veroordeeld om de woning binnen acht dagen te verlaten.

Heeft u een vraag over bouw – of huurrecht of wilt u reageren op deze column? Jan Harmen Baljet is als advocaat onder meer gespecialiseerd in bouw- en huurrecht en verbonden aan Abeln Advocaten. Uw reactie is welkom op jb@abeln.nl

Terug naar boven