fbpx
Ga naar content

Plaatsing van schutting op erfgrens door verhuurder niet onredelijk

Op verzoek van een huurder plaatst een woningcorporatie een schutting op de erfgrens van twee door haar verhuurde woningen. De andere huurder is het hier niet mee eens en claimt tevergeefs verwijdering van de schutting en huurprijsvermindering.

De klagende buurman voerde bij het gerechtshof in Den Bosch een aantal argumenten aan. In de eerste plaats was er al jarenlang sprake van een situatie waarbij er geen erfafscheiding was aangebracht. Op verzoek van de buurvrouw plaatste de woningcorporatie op enig moment een houten schutting met een hoogte van 97 cm tussen de twee voortuinen. De buurman meent dat de woningcorporatie zich niet als goed verhuurder gedraagt onder meer omdat de schutting zonder zijn instemming is geplaatst, voor schaduw in zijn voortuin zorgt, niet exact op de erfgrens staat en bovendien lelijk is.

Gebrek aan het gehuurde?
De buurman beroept zich op artikel 7:204 van het Burgerlijk Wetboek waarin kort samengevat beschreven staat wanneer er sprake is van een gebrek, namelijk als het gehuurde door een eigenschap aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de huurovereenkomst mocht verwachten. Volgens de buurman doet deze situatie zich voor en is er sprake van een beperking van zijn woongenot.

De rechters van het gerechtshof denken hier echter anders over. Volgens hen moest de buurman er om te beginnen rekening mee houden dat er op enig moment een erfafscheiding geplaatst zou worden tussen zijn voortuin en die van zijn buurvrouw. Het feit dat dit nu daadwerkelijk heeft plaatsgevonden in de vorm van een schutting wil nog niet zeggen dat er sprake is van een gebrek.

Uiteraard dient de plaatsing van een dergelijke schutting zorgvuldig plaats te vinden, maar dat betekent niet dat iedere afwijking van een paar centimeters automatisch onzorgvuldig is. Uit de overgelegde foto’s concluderen de rechters verder dat de schutting vanaf het beginpunt rechttoe rechtaan naar de straat gaat en dat het hier om een normale schutting gaat. Dat de buurman de schutting lelijk vindt, vinden de rechters niet van belang.

De schutting kan dus gewoon blijven staan en de boze buurman heeft geen recht op een vermindering van zijn huurprijs.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom op info@judex.nl 

Terug naar boven