fbpx
Ga naar content

Afwikkeling van een nalatenschap: Veelgestelde vragen

Tot de schulden van de nalatenschap behoren niet alleen de schulden van de overledene (de zogenaamde erflater) op het moment van zijn overlijden.

Ook de kosten van de begrafenis of crematie, eventuele vereffeningskosten en de kosten van de executeur behoren tot de schulden van de nalatenschap. Ook belastingschulden die op de erfgenamen rusten (denk aan successierechten) behoren daartoe.

U bent erfgenaam-vereffenaar als u erfgenaam bent van een nalatenschap die volgens de wettelijke vereffing moet worden afgewikkeld. Dit betekent dat er een aantal regels gevolgd moeten worden om tot een correcte afwikkeling van de nalatenschap te komen.

Een boedelbeschrijving is een beschrijving van de nalatenschap door middel van een overzicht van alle bezittingen en schulden.

U loopt dan het risico dat u met uw privé vermogen aansprakelijk wordt voor de schulden van de nalatenschap voor zover die niet uit de nalatenschap kunnen voldaan.

Het geheel van bezittingen en schulden dat wordt nagelaten. De nalatenschap vormt een afgescheiden vermogen. De nalatenschap is dus een apart vermogen op zich en is afgeschermd van de erfgenamen. Pas als de nalatenschap verdeeld wordt, vloeit dit vermogen naar het vermogen van de verschillende erfgenamen.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven