Ga naar content

Aanvaarden & verwerpen: Tips & Tricks

Aanvaard nooit zomaar een nalatenschap als u twijfelt over een positief of negatief saldo van de nalatenschap. Als u een nalatenschap ‘zuiver' aanvaardt, bent u met uw eigen vermogen aansprakelijk voor een eventueel negatief saldo.

Maak gebruik van de wettelijke mogelijkheid van uw recht van beraad. Dit is een periode van drie maanden die u kunt gebruiken om na te gaan of u de nalatenschap wilt aanvaarden, beneficiair wilt aanvaarden of wilt verwerpen.

Om de afwikkeling van de nalatenschap te bespoedigen is het als erfgenaam verstandig om de notaris die zich met de nalatenschap bezighoudt te voorzien van zoveel mogelijk relevante informatie en documenten.

Raadpleeg in geval van beneficiaire aanvaarding altijd een notaris omtrent het verloop en de verplichtingen behorende bij de vereffeningsprocedure. De wet schrijft namelijk voor hoe bij een beneficiaire aanvaarding de afwikkeling van de nalatenschap moet plaatsvinden.

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven