fbpx
Ga naar content

Verwerping van een nalatenschap heeft geen invloed op successierechten

In de wet is geregeld dat een eventuele verwerping van een erfenis van geen invloed is op de hoogte van de verschuldigde erfbelasting. Deze regel is in de wet opgenomen om misbruik te voorkomen.

Een voorbeeld.

Cor overlijdt met achterlating van een broer Tinus en een 16-jarige zoon Xander. Het vermogen van Cor bedraagt 150.000 euro. Cor heeft bij testament geregeld dat de helft van zijn vermogen naar Tinus gaat en de andere helft naar Xander.

Tinus en Xander hebben dus elk recht op 75.000 euro. Xander zou aan successierecht 5.588 euro moeten betalen. Tinus moet aan de belastingdienst 21.896 euro betalen. In totaal is dus een bedrag van 27.484 euro aan erfbelasting verschuldigd.

Tinus vindt dat Xander het geld van zijn vader beter kan gebruiken dan hijzelf en hij besluit de nalatenschap van zijn broer te verwerpen. Nu komt de hele nalatenschap van 150.000 euro aan Xander toe.

Normaal gesproken zou Xander dan 14.606 euro aan erfbelasting moeten betalen. Maar vanwege een bijzondere wettelijke bepaling mag verwerping van een nalatenschap niet leiden tot lagere erfbelasting. Er zal in totaal dus nog steeds voor 27.484 euro aan erfbelasting moeten worden afgerekend.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven