fbpx
Ga naar content

Man moet smartengeld betalen voor meegluren op laptop ex-vriendin

De man die na een verbroken relatie zogenaamde spyware had aangebracht op de laptop van zijn ex-vriendin moest van de kantonrechter in Haarlem 1.500 euro immateriële schadevergoeding betalen aan zijn ex.

De man en de vrouw hadden enige tijd een liefdesrelatie waaruit in 2003 een zoon geboren was. Nadat de relatie was geëindigd, kwam de man nog steeds met enige regelmaat in de woning van de vrouw. In verband met de afgesproken omgang tussen de man en zijn zoon, was de man ook vaak alleen (met zijn zoon) in de woning van zijn ex.

Man brengt spyware aan op laptop vrouw

Op een dag bracht de man zonder medeweten van de vrouw speciale software aan op de laptop van de vrouw, zogenaamde spyware, waarmee de man vanaf zijn eigen computer in zijn eigen huis precies kon zien welke e-mailberichten de vrouw verzond en ontving, welke websites zij bezocht en welke informatie de vrouw op haar laptop had staan.

Na ontdekking verweerde de man zich met het excuus dat hij in het belang van zijn zoon informatie wilde verzamelen over zijn opvang en verzorging. Dit mocht de man echter niet baten en de vrouw deed aangifte van computervredebreuk. De strafrechter bevestigde dat de man zich inderdaad had schuldig gemaakt aan een strafbaar feit en legde de man een werkstraf op voor de duur van 80 uur.

Ernstige en ontoelaatbare inbreuk op de persoonlijke levenssfeer

In een civiele procedure voor de kantonrechter in Haarlem claimde de vrouw immateriële schade ter grootte van 4.000 euro. De rechter was het in deze procedure met de vrouw eens dat er sprake was van een ernstige en ontoelaatbare inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw. Er was bovendien geen sprake van een eenmalige opwelling of misstap, maar van een langere periode waarbij de man misbruik gemaakt heeft van het vertrouwen van zijn ex-partner.

Met een verwijzing naar artikel 106 lid 1 van boek 6 van het Burgerlijke Wetboek stelt de rechter vast dat de vrouw inderdaad recht heeft op immateriële schadevergoeding (smartengeld). De rechter matigt daarbij het door de vrouw geclaimde bedrag tot 1.500 euro.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom op info@judex.nl

Terug naar boven