fbpx
Ga naar content

De strafrechter en de strafzitting: Veelgestelde vragen

De rechter-commissaris in strafzaken is een bijzondere rechter. Deze rechter behandelt niet de uiteindelijke strafzitting, maar speelt vaak een rol in de voorfase van een strafzaak. De rechter-commissaris houdt zich bijvoorbeeld bezig met:

 • het horen van getuigen
 • het toestemming geven aan politie (en OM) om bepaalde opsporingsmethoden in te zetten, zoals het tappen van telefoons.
 • het beslissen of iemand in het kader van de voorlopige hechtenis langer mag worden vastgehouden
 • het leiden van een zogenaamd gerechtelijk vooronderzoek in een complexe strafzaak

De politierechter is een alleen rechtsprekende rechter (in vaktaal: een ‘unex judex') die minder ernstige strafzaken behandeld. Dit kunnen wel misdrijven zijn. De politierechter mag in het algemeen alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opleggen van maximaal twaalf maanden. De politierechter legt nooit TBS of de maatregel plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders.

In het algemeen voor personen tussen de 12 en de 18 jaar. Er wordt hierbij gekeken naar de leeftijd ten tijde van het plegen van het strafbare feit.

Nee, u kunt niet in alle gevallen hoger beroep instellen. Zo kunt u niet in hoger beroep van een vrijspraak Ook kunt u geen hoger beroep instellen voor relatief lichte strafzaken, tenzij het gerechtshof u hiervoor speciale toestemming (verlof) geeft.

Dit verlof (om uw zaak in hoger beroep behandeld te krijgen) is nodig als voldaan is aan de volgende twee voorwaarden:

 • U bent veroordeeld voor een overtreding of misdrijf waarop een maximum gevangenisstraf staat van 4 jaar of minder. De wet geeft per strafbaar feit aan wat de maximale gevangenisstraf is. Vraag uw advocaat hierna.
 • U heeft een geldboete opgelegd gekregen van 500 euro of minder.

Als dus aan allebei deze voorwaarden voldaan is, kunt u alleen met verlof van het gerechtshof hoger beroep instellen.

Het gerechtshof kan u in hoger beroep vrijspreken als u in eerste aanleg bent veroordeeld, maar kan ook een zwaardere straf opleggen. U loopt daarmee dus een risico. Uw advocaat zal u adviseren om wel of geen hoger beroep in te stellen.

In het algemeen dient u binnen 14 dagen na de einduitspraak hoger beroep in te stellen.

Nee, de officier van justitie kan de dagvaarding op de zitting zelfs nog wijzigen. Als de dagvaarding nietig is door een vormfout, kan de officier van justitie een nieuwe goede dagvaarding uitbrengen.

Een advocaat is niet verplicht, u mag uw eigen verdediging voeren.

Bent u meerderjarig dan bent u niet verplicht ter terechtzitting te verschijnen. U kunt u advocaat (mondeling) machtigen namens u de verdediging te voeren.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

 • ONTZORGING

  Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

 • PERSOONLIJK

  Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

 • KWALITEIT

  Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven