fbpx
Ga naar content

De strafrechter en de strafzitting: Artikelen

Informatieve artikelen door de Judex redactie

Hoe komt de strafrechter tot zijn uitspraak?

De strafrechter heeft dus de taak om te beoordelen of u het strafbare feit wel of niet heeft begaan. De rechter doet dit niet uit de losse pols. Volgens de wet moet de rechter daarbij een vaste procedure volgen.

Lees verder

Het verloop van een strafzitting

In de dagvaarding staat precies vermeldt waar en wanneer u voor de rechter moet verschijnen. Daarnaast staat in de dagvaarding vermeldt van welk strafbaar feit u verdacht wordt te hebben gepleegd.

Lees verder

De Hoge Raad en strafzaken

De Hoge Raad is de hoogste rechterlijke instantie in Nederland en is gevestigd in Den Haag. Als u het niet eens bent met een uitspraak van het gerechtshof (de uitspraak van een gerechtshof noemt men een arrest), kunt u cassatie instellen bij de Hoge Raad.

Lees verder

Hoger beroep in strafzaken: het gerechtshof

Als u het niet eens bent met de uitspraak van de politierechter of de meervoudige strafkamer, kunt u meestal hoger beroep instellen bij het gerechtshof. Hoger beroep moet uiterlijk binnen 14 dagen na de einduitspraak van de politierechter of de meervoudige strafkamer worden ingesteld.

Lees verder

Welke strafzaken worden door de kinderrechter behandeld?

De kinderrechter is belast met het berechten van stafbare feiten gepleegd door personen tussen de 12 en de 18 jaar. Er wordt hierbij gekeken naar de leeftijd ten tijde van het plegen van het strafbare feit.

Lees verder

Welke zaken komen voor de meervoudige strafkamer?

De meervoudige strafkamer is belast met het berechten van meer ingewikkelde en zwaardere strafzaken. De meervoudige strafkamer bestaat uit drie rechters. De behandeling kan zeker bij grote strafzaken soms meer dan een zittingsdag in beslag nemen.

Lees verder

Welke strafzaken behandelt de politierechter?

De politierechter is een alleen rechtsprekende rechter (in vaktaal: een ‘unex judex') die minder ernstige strafzaken behandeld. Dit kunnen overigens wel misdrijven zijn. U moet hierbij denken aan zaken als...

Lees verder

Wanneer behandelt een kantonrechter mijn strafzaak?

De kantonrechter houdt zich in het strafrecht alleen bezig met zogenaamde overtredingen. Het gaat dan dus om lichtere strafbare feiten zoals...

Lees verder

Wat is de rol van de rechter-commissaris in een strafzaak?

De rechter-commissaris in strafzaken is een bijzondere rechter. Deze rechter behandelt niet de uiteindelijke strafzitting, maar speelt vaak een rol in de voorfase van een strafzaak.

Lees verder

Welke strafrechter behandelt mijn zaak?

Als het Openbaar Ministerie besluit om u te vervolgen voor een strafbaar feit, maakt de officier van justitie dit aan u kenbaar door middel van een dagvaarding.

Lees verder

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven