fbpx
Ga naar content

Wanneer behandelt een kantonrechter mijn strafzaak?

De kantonrechter houdt zich in het strafrecht alleen bezig met zogenaamde overtredingen. Het gaat dan dus om lichtere strafbare feiten zoals:

  • geen voorrang verlenen
  • rijden door rood
  • wildplassen
  • rijden in een auto die niet verzekerd is

Naast de overtredingen behandelt de kantonrechter ook de beroepen tegen administratieve boetes. Als u het niet eens bent met een transactie van de politie of de officier van justitie (een aanbod om tegen betaling van een bepaald bedrag de zaak te sluiten) en u betaalt bijvoorbeeld de boete voor een verkeersovertreding niet, dan zal uw zaak aan de kantonrechter worden voorgelegd. Bijvoorbeeld:

  • boetes voor geringe snelheidsovertredingen,
  • boetes voor fietsen zonder licht.

De kantonrechter doet aan het einde van de zitting meestal direct uitspraak.

U moet er overigens rekening mee houden dat het een vast beleid van de overheid is dat u voor strafzaken die voor de kantonrechter komen, niet in aanmerking kunt komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Dat betekent dat u uw advocaat gewoon per uur moet betalen.

Alleen in uitzonderlijke gevallen kunt u bij strafzaken voor de kantonrechter aanspraak maken op de zogenaamde gefinancierde rechtshulp. Dit is bijvoorbeeld het geval als u niet in staat bent om voor uw eigen belangen op te komen in verband met een psychische stoornis of hersenletsel. Een andere uitzondering wordt wel gemaakt voor zeer complexe zaken. Vraag hiernaar bij uw strafrechtadvocaat.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven