fbpx
Ga naar content

Politieagent mierenneuker noemen is strafbaar

Een jongeman die tijdens een snelheidscontrole van bromfietsen de aanwezige agenten enkele malen “mierenneuker” had genoemd werd door diezelfde agenten aangehouden vanwege het beledigen van een ambtenaar in functie. Terecht, zo oordeelde de Hoge Raad enkele maanden geleden.

In 2012 had de Hoge Raad ook al een over een soortgelijke zaak moeten oordelen. Toen kwam de Hoge Raad tot de conclusie dat het niet zozeer gaat om het woord “mierenneuker” op zich, maar om de context waarin de uitlating gedaan is. In die zaak leidde dat tot het oordeel dat er geen sprake was van een strafbare belediging van een ambtenaar in functie.

In de zaak van de jonge bromfietsbestuurder kwam de Hoge Raad tot de conclusie dat er wel sprake was van strafbare belediging. Volgens de advocaat-generaal van de Hoge Raad komt dat onder meer doordat er een aantal jongeren op de controleplaats stond en de uitlatingen van de bromfietsbestuurder gehoord konden hebben. Bovendien riep de bromfietsbestuurder volgens de advocaat-generaal het beeld op van overheidsdienaren die misbruik maken van hun bevoegdheid en onder het mom van een verkeerscontrole scooterbestuurders pesten. In deze context is het gebruik van het woord “mierenneuker” volgens de advocaat-generaal wel degelijk beledigend.

De bromfietsbestuurder kreeg een geldboete van € 250 opgelegd.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom op info@judex.nl  

Terug naar boven