fbpx
Ga naar content

Wanneer is er sprake van huur van woonruimte?

Op de huur van woonruimte zijn naast de basisregels, die gelden voor alle huurovereenkomsten, specifieke regels van toepassing. Er gelden bijvoorbeeld speciale regels voor het opzeggen van een huurovereenkomst van woonruimte en het vaststellen van de huurprijs.

De speciale regels die gelden voor woonruimte zijn vaak ‘dwingend recht’. Dat wil zeggen dat huurder en verhuurder niet van deze regels kunnen afwijken. Doen ze dat toch, dan zijn de afwijkende afspraken niet geldig.

Een voorbeeld.

Een verhuurder van woonruimte heeft in het huurcontract een bepaling opgenomen dat de huurovereenkomst automatisch eindigt als de huurder te laat is met het betalen van de huur. Volgens de speciale regels die gelden voor het verhuren van woonruimte is deze bepaling niet geldig.

Zelfs als de huurder akkoord is gegaan met deze bepaling, zal de huurovereenkomst niet eindigen als de huur een keer te laat betaald is.

Maar om te weten of de speciale regels voor de verhuur van woonruimte van toepassing zijn, moet u natuurlijk weten wat precies verstaan wordt onder ‘woonruimte’. Met het begrip ‘woonruimte’ wordt bedoeld:

  • zelfstandige woonruimte (huizen, appartementen)
  • onzelfstandige woonruimte (kamers, etages zonder eigen opgang en eigen voorzieningen)
  • woonwagens en de bijbehorende standplaats

De speciale regels voor de huur van woonruimte zijn dan ook van toepassing op alle hierboven genoemden ruimten.

Met zelfstandige woonruimte wordt bedoeld: woonruimte met een eigen aparte opgang en voordeur, met eigen voorzieningen zoals keuken, toilet, badkamer, douche, die niet met andere huurders (zoals bijvoorbeeld in een studentenhuis) hoeft te worden gedeeld.

Moet u dit soort voorzieningen wél met andere huurders of met de hospita delen (als u in een studentenhuis woont of bij een hospita in huis), dan spreekt men van ónzelfstandige woonruimte.

Let op: de bijzondere regels voor de huur en verhuur van woonruimte gelden niet voor:

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven