praktijkvoorbeelden

Terug naar overzicht

Premiesplitsing kan belastingvoordeel opleveren

Max en Sylvia zijn zojuist (ongehuwd) gaan samenwonen in hun zojuist verworven woning van 250.000 euro. Zij sluiten een hypothecaire lening af voor een bedrag van 260.000 euro.

Ze hebben elkaar bij testament tot erfgenaam benoemd (samenwoners erven niet automatisch van elkaar) en op hun beider leven is een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor een bedrag van 160.000 euro, zodat de langstlevende een schuld van 100.000 euro overhoudt.

Als Max overlijdt, en de overlijdensverzekering uitkeert, krijgt Sylvia te maken met de belastingdienst. Volgens de wet wordt de verzekeringsuitkering belast tenzij de overledene (Max) zelf niets aan de premie heeft betaald. De belasting kan oplopen tot boven de 50%.

Omdat Max en Sylvia ieder hun eigen vermogen hebben (geen gemeenschap van goederen) is het mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering over en weer op elkaars leven te sluiten. Doordat Max de premie van de overlijdensrisicoverzekering van Sylvia heeft betaald en Sylvia de premie van de verzekering van Max, hoeft er geen belasting betaald te worden.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag