fbpx
Ga naar content

De geldboete

U kunt bij elke veroordeling een geldboete opgelegd krijgen. Deze geldboete kan u ook (deels) voorwaardelijk worden opgelegd. Dit betekent dat u dat gedeelte van de boete niet hoeft te betalen.

De rechter legt u voor het voorwaardelijke deel een proeftijd op. Gaat u tijdens de proeftijd opnieuw de fout in, pleegt u met andere woorden een strafbaar feit, dan moet u er rekening mee houden dat u de voorwaardelijk opgelegde boete alsnog moet betalen.

De geldboete kan met alle andere hoofdstraffen worden gecombineerd.

Hoogte van de geldboete

De minimale geldboete bedraagt 3 euro. De maximale geldboete is 870.000 euro. Achter elk strafbaar feit staat in de wet een categorie. Per categorie geldt een maximale geldboete. Er zijn 6 categorieën:

  • de eerste categorie: 435 euro
  • de tweede categorie: 4.350 euro
  • de derde categorie: 8.700 euro
  • de vierde categorie: 21.750 euro
  • de vijfde categorie: 87.000 euro
  • de zesde categorie: 870.000 euro

Ook bij de geldboete geldt een vervangende hechtenis. Als u de boete niet of niet volledig betaald, wordt deze vervangende hechtenis ten uitvoer gelegd. De vervangende hechtenis kent een minimale duur van een dag en een maximale duur van een jaar. Voor elke 25 euro aan boete wordt maximaal een dag hechtenis opgelegd.

Een voorbeeld.

Willem heeft een boete van 500 euro opgelegd gekregen van de strafrechter. Hij betaalt de eerste maanden netjes de afgesproken termijnen van 100 euro.

Na vier maanden heeft hij er geen zin meer in. Er staat nog 100 euro open. De maximale vervangende hechtenis is dan vier dagen.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven