fbpx
Ga naar content

Wapens, munitie en straffen

De wet Wapens en Munitie is er met het oog op een veilige samenleving. Het bezitten van wapens kan deze veiligheid van veel mensen in gevaar brengen. Denkt u maar eens aan de situatie dat er ongelukken gebeuren, geweldssituaties uit de hand lopen of wapens in verkeerde handen vallen.

Bezit van vuurwapens is in principe verboden

In het algemeen is in ons land het bezit van alle vuurwapens verboden. Hierop zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor het in het bezit hebben van bepaalde antieke vuurwapens. Ook kunnen er bepaalde groepen personen vrijstelling krijgen van het verbod. Zo worden aan sportschutters, verzamelaars of jagers speciale vergunningen verleend.

Verbod op andere wapens

Naast vuurwapens zijn ook andere wapens verboden. Zo zijn er een aantal messen verboden zoals stiletto’s of vlindermessen. Ook zeer goed lijkende nepwapens (replica’s), luchtdrukwapens, stroomstootwapens, pepperspray en traangas vallen ook onder de wet Wapens en munitie.

De wetgever heeft de wapens en munitie ingedeeld in vier categorieën:

  • Categorie I
    Ongewenste niet-vuurwapens zoals stiletto’s, katapulten, boksbeugels, werpmessen, vlindermessen, pijlen met snijdende delen. Speelgoedwapens en lucht, gas, en veerdrukwapens die zo sterk op echte wapens lijken dat ze voor bedreiging gebruikt kunnen worden.
  • Categorie II
    Militaire wapens, zoals handgranaten, volautomatische vuurwapens. Voorwerpen met giftige of weerloosmakende stoffen, zoals traangas en pepperspray.
  • Categorie III
    Pistolen, revolvers en geweren. Alarmpistolen en werpmessen.
  • Categorie IV
    Messen, zwaarden, degens, wapenstokken, luchtdrukwapens, harpoenen en kruisbogen. Wapens die niet als wapen bedoeld zijn maar wel zo gebruikt kunnen worden, zoals keukenmessen of honkbalknuppels.

De indeling van de munitie is gelijk aan die van de wapens. Met andere woorden: de munitie die bedoeld is voor een wapen uit categorie II hoort dus zelf ook thuis in categorie II.

De wet maakt onderscheid in verschillende gedragingen:

  • dragen
  • voorhanden hebben
  • vervoeren
  • het doen binnenkomen en uitgaan
  • het doorvoeren
  • het vervaardigen, herstellen of transformeren en het verhandelen

In het algemeen zijn al deze gedragingen verboden, maar sommige gevallen kan ontheffing van het verbod worden verleend. U krijgt dan een vergunning.

Verboden

In de wet wordt per categorie aangegeven welke handelingen met de wapens worden verboden. Ook staat daar precies beschreven wanneer daarop een uitzondering kan worden gemaakt.

Straffen en wapens

Bij de wet Wapens en Munitie horen per categorie verschillende straffen. In het algemeen kan worden gezegd dat een categorie II feit zwaarder wordt gestraft, dan een overtreding uit categorie III. Daarnaast wordt handel in wapens weer zwaarder gestraft dan bezit.

Enkele voorbeelden:

  • De straf voor het zonder vergunning voorhanden hebben van een stiletto: 24 uur taakstraf of een geldboete van 325 euro
  • De straf voor het zonder vergunning voorhanden hebben van een geweer: 4 maanden gevangenisstraf
  • De straf voor het zonder vergunning voorhanden hebben van een pistool: 6 maanden gevangenisstraf

Ook interessant voor u:

Terug naar boven