fbpx
Ga naar content

Auteursrecht van de architect

Als u een architect uw woning laat ontwerpen, dan moet u er rekening mee houden dat de architect het auteursrecht op dit ontwerp behoudt. Dat betekent dat de architect het recht behoudt om te bepalen hoe, waar en wanneer het ontwerp openbaar gemaakt wordt of verveelvoudigd wordt. Het ontwerp van uw woning blijft daarmee dus min of meer eigendom van de architect.

Als een architect uw woning heeft ontworpen dan mag deze woning in principe dus alleen met zijn toestemming gebouwd worden. Dit kan een probleem zijn als de overeenkomst voortijdig wordt beëindigd.

De architect zou dan de verdere bouw van het project kunnen blokkeren door zich te beroepen op zijn auteursrecht. Voor deze onwenselijke situatie bieden de diverse algemene voorwaarden vaak een uitgebreide regeling.

Houdt u er rekening mee dat als u een architect een origineel ontwerp voor uw woning laat maken, ingegeven door uw eigen originele ideeën, de architect dan op grond van zijn auteursrecht in beginsel het recht heeft om later dit ontwerp voor een andere opdrachtgever te herhalen. Vaak is de architect dan wel verplicht om hierover met u overleg te plegen.

Ook moet u er rekening mee houden dat de architect in de toekomst bezwaar zou kunnen maken als u de woning (ingrijpend) wijzigt. De architect kan ook bezwaar maken tegen elke misvorming, verminking of andere aantasting van de woning dat nadeel zou kunnen toebrengen aan zijn eer of goede naam.

Het bezwaar van de architect moet wel binnen de grenzen van de redelijkheid blijven. De architect mag daarbij natuurlijk geen misbruik maken van zijn bevoegdheid. Hij moet daadwerkelijk een belang hebben bij zijn bezwaren.

Over de vraag of slopen de woning ook valt onder de definitie van verminking of misvorming zijn de rechtsgeleerden het nog niet eens. Overleg met de architect verdient in een dergelijk geval dan ook de voorkeur. In een eventuele gerechtelijke procedure is het namelijk onzeker hoe een rechter hier tegenaan kijkt.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven