fbpx
Ga naar content

Afgifte, vernieuwen en intrekking van uw rijbewijs

Met de ‘verklaring van rijvaardigheid’ en de ‘verklaring van geschiktheid’ kunt u een rijbewijs aanvragen. Dit rijbewijsdocument (het gaat dan om een rijbewijspasje in de vorm van een creditcard) kunt u aanvragen bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Als u in het buitenland woont, wordt het rijbewijs afgegeven door de Dienst Wegverkeer.

Geldigheidsduur

Uw rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Het rijbewijs kan daarna worden vernieuwd. U hoeft hierbij niet opnieuw een rij-examen te doen. Als u tussen de 60 en 65 jaar oud bent, is uw rijbewijs geldig tot de dag waarop u 70 jaar wordt. Vanaf uw 65e is uw rijbewijs 5 jaar geldig.

Vernieuwen

Een aanvraag om vernieuwing van uw rijbewijs doet u bij de gemeente. Met name als u wat ouder bent moet u bij een vernieuwing over een (nieuwe) verklaring van (medische) geschiktheid beschikken:

  • als u 70 jaar of ouder bent
  • als u 65 jaar bent en het te vernieuwen rijbewijs verloopt op de dag of in het jaar dat u 70 jaar wordt
  • als het te vernieuwen rijbewijs is afgegeven met een beperkte geldigheidsduur door een medische indicatie

Intrekking of ongeldig verklaren van rijbewijs

Het rijbewijs kan om diverse redenen worden ingetrokken en/of ongeldig worden verklaard. Dit is bijvoorbeeld het geval als u:

  • niet meer voldoet aan de eisen van rijgeschiktheid of rijvaardigheid
  • niet deelneemt aan de verplichte cursussen die u zijn opgelegd nadat u bent aangehouden met alcohol in het verkeer of vanwege onveilig verkeersgedrag

Ook interessant voor u:

Terug naar boven