fbpx
Ga naar content

Doel en tijdstip van APK keuring

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is ingevoerd met het oog op de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. De overheid wil voorkomen dat auto’s die in slechte technische staat verkeren aan het verkeer deelnemen en hierdoor ongelukken kunnen veroorzaken.

Om die reden worden remmen, banden, verlichting, autogordels, stuurinrichting en de carrosserie tijdens de APK keuring gecontroleerd.

Tijdens de APK keuring wordt ook gekeken of uw auto voldoet aan de eisen op het gebied van milieu. Er wordt met andere woorden gekeken of uw auto niet te veel vervuilende uitlaatgassen produceert die schadelijk zijn voor het milieu.

Tenslotte worden tijdens een APK keuring ook de voertuiggegevens gecontroleerd, zoals het kentekenbewijs en het voertuigidentificatienummer.

De APK keuring is een wettelijk verplicht gestelde periodieke keuring.

Wanneer moet ik mijn auto APK laten keuren?

Het moment waarop en de frequentie waarmee uw auto een APK keuring moet ondergaan, hangt af van de leeftijd van uw auto. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen moderne/nieuwe auto’s en klassieke auto’s.

Moderne/nieuwe auto’s

Als uw auto na 1 januari 2005 op de weg is toegelaten en op benzine rijdt, dan moet de eerste APK plaatsvinden na 4 jaar. Na deze periode moet de APK 2 keer na twee jaar plaatsvinden. Daarna is er een jaarlijkse APK verplichting.

Als uw auto na 1 januari 2005 op de weg is toegelaten en op diesel of gas rijdt, dan moet de eerste APK na 3 jaar plaatsvinden. Daarna zal de APK jaarlijks moeten worden uitgevoerd.

Als uw auto voor 1 januari 2005 op de weg is toegelaten, moet de APK elk jaar plaatsvinden.

Klassieke auto’s

Als uw auto ouder is dan 30 jaar, moet de APK eens per 2 jaar plaatsvinden. Is uw auto van voor 1 januari 1960 dan geldt er geen APK plicht.

Taxi’s/bussen/ambulances

Voor deze voertuigen geldt dat de APK elk jaar moet plaatsvinden.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven