fbpx
Ga naar content

Wat betekent het als ik een educatieve maatregel heb opgelegd gekregen

Als u tijdens het autorijden bent aangehouden met een te hoog alcoholpromillage of als u zich schuldig heeft gemaakt aan een grove verkeersovertreding of gevaarlijk rijgedrag, dan kan het CBR besluiten dat u verplicht in aanmerking komt voor:

  • Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA)
  • Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)
  • Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG)

LEMA

De LEMA is (net als de EMA) een cursus die erop gericht is om u te wijzen op de risico’s die verbonden zijn aan alcohol in het verkeer. De LEMA is uitsluitend gericht op de beginnende bestuurders en bestaat uit twee bijeenkomsten van 3,5 uur binnen een week met een huiswerkopdracht. U krijgt deze cursus opgelegd als bij u een alcoholpromillage is geconstateerd tussen de 0,5 en 0,8.

De LEMA-cursus kost 350 euro. Dit bedrag moet u vooraf voldoen en wordt verder niet vergoed. Deelname aan de cursus is verplicht. Weigert u, dan wordt uw rijbewijs ingetrokken en/of ongeldig verklaard.

EMA

De EMA is een driedaagse cursus. U krijgt deze cursus opgelegd indien de volgende alcoholpromillages zijn geconstateerd:

  • tussen de 1,3 en 1,8
  • vanaf 0,8 als al eerder een EMA aan u is opgelegd
  • vanaf 0,8 bij de beginnende bestuurder
  • vanaf 1,8 vindt er tevens een onderzoek bij de psychiater plaats

De EMA-cursus kost 675,78 euro. Dit bedrag moet u vooraf voldoen en wordt verder niet vergoed. Deelname aan de cursus is verplicht. Weigert u, dan wordt uw rijbewijs ingetrokken en/of ongeldig verklaard.

EMG

De EMG is een driedaagse cursus die door het CBR aan u wordt opgelegd als u herhaaldelijk de verkeersregels in ernstige mate overtreedt en/of als u zich schuldig maakt aan bewust risicovol verkeersgedrag (snijden, bumperkleven). Het maakt hierbij niet uit of u beginnend of een ervaren bestuurder bent.

De EMG-cursus kost 750 euro. Dit bedrag moet u vooraf voldoen en wordt verder niet vergoed. Deelname aan de cursus is verplicht. Weigert u, dan wordt uw rijbewijs ingetrokken en/of ongeldig verklaard.

Zoals hierboven is aangegeven is deelname aan de EMG-cursus verplicht. Bij weigering van deelname of onvoldoende deelname aan de EMG-cursus wordt uw rijbewijs ingetrokken/ongeldig verklaard.

Als u het niet eens bent met het opleggen van een LEMA, EMA of EMG-cursus, kunt u hiertegen bezwaar maken.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven