fbpx
Ga naar content

Kan ik mijn buitenlands rijbewijs omwisselen of moet ik opnieuw rij-examen doen?

Nadat de periode waarmee u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland mag rijden is verstreken moet u het buitenlandse rijbewijs omwisselen. Dit omwisselen kan alleen als er voldaan is aan een van de volgende voorwaarden:

  • Uw buitenlandse rijbewijs is afgegeven door een EU-/EER-staat of door Andorra, Aruba, Canada, Eiland Man, Israel, Japan, Jersey, Monaco Nederlandse Antillen, Singapore, Taiwan, Zuid-Korea of Zwitserland.
  • U kunt uw buitenlandse rijbewijs tevens omwisselen als u in aanmerking komt voor de zogenaamde 30%-regeling van de belastingdienst. Hierbij maakt het niet uit in welk land het buitenlands rijbewijs is afgegeven.

    De 30%-regeling is een regeling van de belastingdienst waarbij -kort gezegd- werkgevers 30% van het bruto-salaris onbelast aan hun buitenlandse werknemers in Nederland mogen vergoeden ter vergoeding van de extra kosten die het tijdelijke verblijf in Nederland met zich meebrengen.

Als het mogelijk is om uw buitenlands rijbewijs om te wisselen zijn er nog wel een aantal aanvullende voorwaarden om uiteindelijk tot omwisseling over te kunnen gaan:

  • U moet staan ingeschreven in de registers van de gemeentelijke basisadministratie
  • U moet een geldige verblijfstitel hebben
  • U beschikt over een verklaring van geschiktheid afgegeven door het CBR
  • Als uw buitenlands rijbewijs niet is afgegeven in een EU-/EER-staat dan dient u aan te tonen dat u op het moment dat u dit rijbewijs behaalde tenminste 185 dagen in het land woonde waar dit rijbewijs is afgegeven.

De aanvraag voor het omwisselen van uw rijbewijs kunt u indienen bij de gemeente van uw woonplaats.

Let op: als u niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet is het dus niet mogelijk om uw buitenlandse rijbewijs om te wisselen. U moet dan opnieuw rij-examen in Nederland doen, zowel het theorie- als praktijkexamen.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven