fbpx
Ga naar content

Moet mijn auto ook APK gekeurd zijn in de periode dat ik er niet mee rijd?

In principe moet uw auto altijd APK gekeurd zijn. Het maakt daarbij niet uit of u de auto nu vaak gebruikt of bijna nooit. Dus ook uw tweede hobby-auto die in de garage staat en slechts een paar keer per jaar wordt gebruikt moet gedurende het gehele jaar APK gekeurd zijn.

Op deze algemene regel is wel een uitzondering mogelijk.

Als u echter zeker weet dat u uw auto voor langere tijd niet zult gebruiken kunt u om ‘schorsing’ vragen. Dit betekent dat u het kentekenbewijs van uw auto voor een bepaalde periode laat schorsen. Deze schorsing heeft een aantal voordelen:

  • Uw auto hoeft niet APK gekeurd te zijn
  • U hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen
  • U hoeft de auto niet WA te verzekeren

U kunt bijvoorbeeld van deze schorsing gebruik maken als u tijdelijk naar het buitenland verhuist en uw auto in Nederland achterlaat.

Let er wel op dat gedurende de periode waarin uw auto is geschorst u geen gebruik mag maken van de openbare weg, zowel niet in Nederland maar ook niet in het buitenland. Uw auto mag in deze periode ook niet geparkeerd staan langs de openbare weg.

De schorsingsperiode duurt maximaal een jaar en loopt automatisch af. U kunt de schorsingsperiode verlengen maar dit moet u dan wel doen voor afloop van de eerste schorsingsperiode.

Het aanmelden of opheffen van een schorsing kunt u regelen bij de grotere postkantoren en bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Ook interessant voor u:

Terug naar boven