Ga naar content

Waarom zou ik een voor een strafzaak een advocaat inschakelen?

In het strafrecht mag u uw eigen verdediging voeren. U bent dus niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Het mag duidelijk zijn dat het in bijna alle gevallen verstandig is om dit toch te doen.

Een strafrechtadvocaat heeft veel juridische kennis en weet welk verweer in uw situatie de meeste kans van slagen heeft.

Uw advocaat is uw verdediger, uw vertrouwenspersoon en ook uw adviseur. Uw belang staat hierbij steeds centraal. Uw advocaat is partijdig, hij staat aan uw kant. Hij mag in geen geval uw belangen schade toe brengen.

Uw advocaat mag geen activiteiten verrichten waar u het niet mee eens bent. Hij zal dus nooit op eigen initiatief getuigen oproepen als u dat helemaal niet wilt. Wel heeft uw advocaat ook een eigen verantwoordelijkheid. Hij zal dus ook weer niet slaafs uw bevelen opvolgen.

De relatie tussen u en uw advocaat is uiteindelijk gebaseerd op vertrouwen. De partijdige positie, waarbij uw belangen centraal staan, samen met het beroepsgeheim bieden een goede basis om een dergelijke vertrouwenspositie op te bouwen.

Daarnaast heeft uw advocaat bepaalde voorrechten die een ander persoon, bijvoorbeeld een familielid of vriend niet heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het recht op vrij verkeer tussen u en uw advocaat, ook als u vast zit.
  • het beroepsgeheim. Schending van dit beroepsgeheim is strafbaar.
  • informatie die u dat u uw advocaat heeft toevertrouwd wordt ook bij huiszoekingen en bij de inzet van bijzondere opsporingsmethoden beschermd.

Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde Hells Angels proces. Doordat justitie telefoongesprekken tussen de verdachten en hun advocaten had afgeluisterd en deze opgenomen gesprekken niet of te laat waren vernietigd, mocht justitie deze zaak niet meer aan de rechter voorleggen.

Tegenstrijdig belang

Een advocaat mag geen advocaat zijn van meerdere (mede)verdachten/cliƫnten als er sprake is van (mogelijke) tegenstrijdige belangen. Of er sprake is van een tegenstrijdig belang bepaalt de advocaat zelf, niet de politie.

Een voorbeeld.

U wordt samen met uw beste vriend beschuldigd van het plegen van een strafbaar feit. U verklaart dat uw vriend de dader is, maar u vriend schuift u juist de schuld in de schoenen. In dat geval kunt u niet dezelfde advocaat hebben omdat er sprake is van tegenstrijdige belangen.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven