Ga naar content

Rechtsbijstand als u na verhoor op vrije voeten bent gesteld

Zeker bij kleine vergrijpen komt het vaak voor dat u na uw aanhouding, verhoor of na de inverzekeringstelling weer op vrije voeten komt. Met name als u nooit eerder verdachte bent geweest van een strafbaar feit zal dit het geval zijn.

Bent u een bekende van politie en justitie (u heeft bijvoorbeeld een strafblad), dan kan dit zwaar meewegen bij de vraag of u langer vastgehouden moet worden.

In sommige zaken krijgt u direct als u op vrije voeten gesteld wordt een dagvaarding mee. Dit is in feite een officiele oproep om op een later tijdstip voor de rechter te verschijnen. In andere gevallen krijgt u de dagvaarding pas vele maanden later met de post bezorgd. In dat laatste geval weet uw advocaat van niets. Hij krijgt alleen een kopie van de dagvaarding als u in voorlopige hechtenis zit.

Het is dus belangrijk dat u – nadat u de dagvaarding ontvangen hebt – zo snel mogelijk rechtsbijstand zoekt. U kunt hiervoor opnieuw uw piketadvocaat benaderen, maar u mag natuurlijk ook een andere advocaat uitzoeken.

Een aantal kleine vergrijpen waarvoor u meestal na verhoor naar huis mag gaan:

  • een uit de hand gelopen stoeipartij, waarbij u iemand een blauwe plek slaat (eenvoudige mishandeling)
  • diefstal van een pakje kauwgom
  • u scheldt een agent uit voor ‘eikel’
  • u vernielt een fiets
  • u koopt een gestolen TomTom

Tijdens een eventuele inverzekeringstelling of tijdens voorlopige hechtenis krijgt u een kosteloze advocaat toegewezen.

Maar bent u op vrije voeten gesteld en ontvangt u een dagvaarding (een oproep om voor de rechter te verschijnen), dan is het verstandig om zelf zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat. Deze advocaat heeft namelijk enige tijd nodig om uw dossier op te vragen en uw zaak voor te bereiden.

U bent overigens niet verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Als u dat wilt, mag u bij de rechter uw eigen verdediging voeren. In de meeste gevallen is dit niet aan te raden.

Als u een advocaat in de arm neemt, kunt u met hem bespreken of u misschien in aanmerking komt voor de zogenaamde gefinancierde rechtshulp.

Als uw inkomen en/of vermogen binnen bepaalde grenzen blijft, zal de overheid het overgrote deel van de advocaatkosten voor haar rekening nemen.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven