fbpx
Ga naar content

Wat kost een strafrechtadvocaat?

De kosten van een strafrechtadvocaat wordt in belangrijke mate bepaald door het moment waarop deze advocaat ingeschakeld wordt. In feite is een (piket)advocaat in de fase van inverzekeringstelling en tijdens de voorlopige hechtenis kosteloos.

Kosten rechtsbijstand in piketfase

Nadat u bent aangehouden wordt u in veel gevallen na het verhoor weer vrijgelaten. Maar soms heeft de politie in verband met het onderzoek dat tegen u loopt meer tijd nodig of zijn er andere redenen om u langer vast te houden.

U wordt dan door de (hulp)officier van justitie in verzekering gesteld (maximaal 2x drie dagen). In dat geval heeft u recht op een advocaat. U kunt dan kosteloos gebruik maken van een advocaat als u:

  • gebruik maakt van de dienstdoende piketadvocaat, of
  • gebruik maakt van een advocaat die wel op de zogenaamde piketlijst staat, maar op de dag dat u in verzekering bent gesteld, geen dienst heeft (voorkeursmelding)

Als u een advocaat wilt inschakelen die niet aan de piketdienst meedoet, dan zult u deze advocaat wel gewoon moeten betalen.

Kosten rechtsbijstand tijdens voorlopige hechtenis

U bent geen kosten van rechtsbijstand verschuldigd als u vast zit. Dit geldt voor alle vormen van voorlopige hechtenis (na maximaal 104 dagen inverzekering gesteld te zijn moet de zaak op zitting komen).

Als de rechter-commissaris na de duur van de inverzekeringstelling beslist dat u langer vast moet zitten, dan heet deze volgende fase bewaring. De bewaring kent een duur van 14 dagen.

Na deze bewaring zou u vervolgens te maken kunnen krijgen met een volgende fase, genaamd de gevangenhouding. Deze gevangenhouding kan maximaal 90 dagen duren. Men spreekt van gevangenhouding omdat u als vast zat, uw voorlopige hechtenis wordt als het ware verlengd.

Als u zich op vrije voeten bevindt en u wordt in voorlopige hechtenis gezet, dan spreekt men van gevangenneming. Hoe dan ook, als u in voorlopige hechtenis zit, heeft u recht op kosteloze rechtsbijstand ongeacht uw inkomen of vermogen.

Kosten van rechtsbijstand als u op vrije voeten bent

Als u zich niet in voorlopige hechtenis bevindt en rechtsbijstand wenst omdat u bijvoorbeeld een dagvaarding heeft ontvangen, dan bepaalt uw inkomen en/of vermogen in welke mate u zelf moet betalen voor een advocaat.

Op basis van het zogenaamde systeem van gefinancierde rechtshulp kan de door u ingeschakelde advocaat bij de Raad voor Rechtsbijstand een aanvraag indienen.

Als uw inkomen en/of vermogen binnen bepaalde grenzen blijft, is de inschakeling van een advocaat gratis of betaalt u maximaal een eigen bijdrage van 750 euro. Uw advocaat wordt dan (verder) door de overheid betaalt.

De belangrijkste voorwaarden voor gefinancierde rechtsbijstand

  • U mag niet teveel verdienen. Is uw inkomen te hoog dan komt u niet in aanmerking voor gefinancierde (ook wel gesubsidieerde) rechtsbijstand. De eventueel vastgestelde eigen bijdrage is lager naarmate u minder verdiend.
  • U mag niet te veel vermogen hebben. Betaalt u belasting in box 3, dan heeft u geen recht op gefinancierde rechtsbijstand.
  • Er wordt gekeken naar het belang van de zaak. Zo kunt u meestal geen gebruik maken van gefinancierde rechtshulp bij strafzaken die door de kantonrechter worden behandeld.

Als u meer verdient dat de inkomens- of vermogensgrenzen die door de Raad voor Rechtsbijstand zijn vastgesteld, dan moet u uw advocaat gewoon zelf betalen. Houd er rekening mee dat elke advocaat zelf zijn eigen uurtarief mag vaststellen.

Het kan dus verstandig zijn om meerdere advocaten met elkaar te vergelijken. Houd er ook rekening mee dat een ‘duurdere’ advocaat misschien ook wel (veel) meer ervaring heeft en in strafrecht gespecialiseerd zou kunnen zijn. Vergelijk dus niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit.

Niet alle advocatenkantoren zijn aangesloten op het systeem van gefinancierde rechtshulp. Elk advocatenkantoor kan zelf bepalen of het cliënten bijstaat op deze basis. Vraag uw advocaat hiernaar.

Als u qua inkomen en/of vermogen wel binnen de maximale inkomstengrenzen van de Raad van Rechtsbijstand valt, maar uw advocaat verleent geen gefinancierde rechtshulp, dan zult u deze advocaat zelf moeten betalen. U kunt natuurlijk ook een advocaat in de arm nemen die wel op basis van gefinancierde rechtshulp werkt.

In Amerika kent men het systeem van no cure, no pay. Dit is een systeem waarbij u met uw advocaat de afspraak maakt dat u hem alleen hoeft te betalen bij het behalen van een bepaald resultaat (vrijspraak of een geringe straf). Dit systeem is in Nederland niet toegestaan.

Ook interessant voor u:

Terug naar boven