Het openbaar ministerie

Artikelen

 • Wat is de rol van het openbaar ministerie (OM)?

  Het OM is een overheidsorganisatie die zich officieel bezighoudt met ‘de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde en met andere taken die in de wet geregeld zijn.'

  Lees meer
 • Inzet van dwangmiddelen door het OM

  Soms is het in het kader van het onderzoek nodig dat er zogenaamde dwangmiddelen worden ingezet. Het OM wil bijvoorbeeld uw huis doorzoeken of uw telefoon aftappen. Het OM kan deze dwangmiddelen niet zomaar inzetten. De inzet van een dwangmiddel is altijd verbonden aan bepaalde wettelijke regels.

  Lees meer
 • Opsporen en vervolgen door het OM

  Na de opsporingsfase (daarin speelt de politie dus een belangrijke rol) kan het OM besluiten om u wel of niet te vervolgen. Als de officier van justitie besluit om u niet te vervolgen noemt men deze beslissing ook wel ‘een sepot' (spreek uit als: seepoo). Er zijn in feite twee soorten sepots...

  Lees meer
 • Wie is wie in de organisatie van het Openbaar Ministerie (OM)?

  Nederland is opgedeeld in 19 gebieden, de zogenaamde arrondissementen. In elk arrondissement bevindt zich 1 rechtbank. In elke plaats waar een rechtbank staat heeft het OM ook een eigen kantoor. Dit wordt het arrondissementsparket genoemd. Op elk parket werkt een aantal officieren van justitie.

  Lees meer
 • Het OM kan u een voorstel doen om strafvervolging te voorkomen: de transactie

  Het OM kan doet u tijdens een speciale OM-zitting een voorstel doen om strafvervolging te voorkomen. Het OM is de enige instantie in Nederland belast met de opsporing en vervolging van strafbare feiten. De officier van justitie bepaalt dan ook wie er voor de rechter moet verschijnen en wie niet.

  Lees meer
 • Het OM mag u ook een straf opleggen: de OM-afdoening

  Sinds 1 februari 2008 mag het OM zelf straffen opleggen als het gaat om een aantal ‘lichtere' strafbare feiten. Men noemt dit de OM-afdoening. In dat geval wordt u dus niet veroordeeld door een rechter, maar door het OM.

  Lees meer
 • Wanneer heb ik een strafblad?

  De officiële benaming van een strafblad luidt: Uittreksel Justitiële Documentatie. Als u een overtreding of misdrijf begaan heeft, wordt u in de justitiële documentatie opgenomen (U heeft dan ‘een strafblad').

  Lees meer
 • Wat is de rol van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)?

  Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden wordt vaak direct in verband gebracht met de incasso van verkeersboetes. Het CJIB is als uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Justitie inderdaad ook belast met de inning van verkeersboetes.

  Lees meer

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

 • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
 • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

 1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
 2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
 3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag