fbpx
Ga naar content

Hoe voorlopig is een voorlopig koopcontract van een woning?

Als u een woning koopt, zult u met de verkoper en/of aannemer een koopovereenkomst sluiten. Sinds 1 september 2003 moet dit in feite altijd schriftelijk gebeuren. Een mondelinge koopovereenkomst is sindsdien niet meer geldig.

Vaak wordt er dan gesproken over een voorlopig koopcontract. Deze benaming wekt de indruk dat er nog een definitieve koopovereenkomst getekend moet worden, maar dit is niet juist. In feite is de voorlopige koopovereenkomst een definitieve overeenkomst waar u onder bepaalde voorwaarden nog vanaf kunt.

Zo heeft u na het ondertekenen van dit contract nog een wettelijk vastgelegde bedenktijd van drie dagen. De wettelijke bedenktijd geldt overigens niet voor de verkoper.

De drie dagen bedenktijd gaan lopen vanaf de dag (00.00 uur) dat u de (ondertekende) koopakte heeft ontvangen (dit zal over het algemeen aangetekend gebeuren). Bij het berekenen van deze drie dagen moeten minstens twee dagen geen zaterdag, zondag of algemene feestdag zijn.

Een voorbeeld.

Jaap ontvangt de (door de verkoper) ondertekende koopovereenkomst op vrijdag. Omdat er in de bedenktijd van drie dagen minstens twee werkdagen moeten zitten, heeft Jaap uiterlijk tot dinsdag om van de koopovereenkomst af te zien.

De drie dagen bedenktijd kan overigens in overleg met de verkoper verlengd worden.

Verder staat er in het koopcontract vrijwel altijd een ontbindende voorwaarde die betrekking heeft op de door u te verkrijgen financiering. Controleer dit voordat u het koopcontract ondertekend.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven