fbpx
Ga naar content

Partneralimentatie afkopen: wanneer kiest u hiervoor?

De ex-partner met het hoogste inkomen betaalt na de scheiding vaak partneralimentatie aan de ander. Dit is een maandelijks bedrag dat vaak een aantal jaar betaald moet worden. Zo bent u dus nog een hele tijd gebonden aan uw ex-partner, terwijl de situatie ook in de loop van de tijd kan veranderen. Het is ook mogelijk om de alimentatie in één keer af te kopen. Wij leggen aan u uit wanneer dit gunstig is.

Wat is partneralimentatie?

Na een scheiding is de ex-partner met de meeste draagkracht verplicht om de ander te voorzien in het levensonderhoud. Dit wordt gedaan door een maandelijks bedrag te betalen, dat noemen we partneralimentatie. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van een aantal factoren. Een expert kan u helpen om de partneralimentatie te berekenen

Hoe gaat alimentatie afkopen in zijn werk?

Als u na de scheiding niet meer financieel gebonden wilt zijn aan uw ex-partner, dan is het mogelijk om de partneralimentatie in één keer af te kopen of te kiezen voor overbedeling.

Overbedeling kan plaatsvinden als bijvoorbeeld de gehele inboedel of de overwaarde van het huis volstaat en wordt toegekend aan de ex-partner die recht heeft op alimentatie. De ex-partner die de alimentatie moet betalen, kan er dus ook voor kiezen om het zelf in één keer af te kopen. Degene die recht heeft op de alimentatie ontvangt het bedrag dan eenmalig in één keer.

Het is wel noodzakelijk om hier afspraken over vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Weet hierbij wel dat het afkopen van kinderalimentatie niet mogelijk is. De experts van Judex kunnen u helpen om dit in orde te maken.

De voor- en nadelen

Wilt u partneralimentatie afkopen? Dat kan zowel voor- als nadelen hebben. Wij zetten het voor u op een rij. Zo kunt u in samenspraak met uw ex-partner een weloverwogen keuze maken.


Voordelen

  • U bent niet meer (financieel) gebonden aan uw ex-partner
  • U hoeft geen contact meer met elkaar te hebben over de alimentatie en bent elkaar niks meer verschuldigd
  • Als er veranderingen plaatsvinden die ook invloed kunnen hebben op de partneralimentatie, dan levert dit bij afkoop geen verrassingen meer op in de toekomst 

 

Nadelen

  • Kiest u voor een directe afkoop van partneralimentatie? Dan is herziening hierna niet meer mogelijk
  • Normaliter vervalt de alimentatieplicht als de ontvangende partij kort na de scheiding gaat samenwonen met een nieuwe partner. Bij afkoop van partneralimentatie heeft de ex-partner het volledige bedrag al betaald en is dit dus kwijt
  • De ex-partner die partneralimentatie wilt afkopen moet ook in staat zijn om in één keer een groot bedrag te kunnen betalen en dit levert een rente nadeel op 

 

Kies voor de hulp van een expert

Bespreek goed met elkaar wat de beste keuze is in uw situatie. Komt u er niet uit of heeft u hulp nodig bij het vastleggen van de afspraken? De experts van Judex staan voor u klaar.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven