fbpx
Ga naar content

Trouwen & samenwonen: Veelgestelde vragen

Ja, er zijn minimaal 2 getuigen en maximaal 4 getuigen nodig om in het huwelijk te kunnen treden.

Het homohuwelijk wordt niet erkend in elk land. Voor informatie over de vraag of het homohuwelijk wordt erkend kunt u het beste contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land.

Huwelijkse voorwaarden is een overeenkomst tussen u en uw echtgenoot waarin allerlei afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld de bezittingen en vermogen.

Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden.

U mag een geregistreerd partschap aangaan als u meerjarig bent, niet onder curatele bent gesteld, uw partner geen bloedverwant van u is en u op dat moment niet met iemand anders bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

De ambtenaar van de burgerlijke stand moet hiervoor een akte van omzetting opmaken. De akte van omzetting wordt opgenomen in het huwelijksgoederenregister. Door de omzetting eindigt het geregistreerd partnerschap en is het huwelijk een feit.

Ja, maar niet in elk land. Voor meer informatie over de erkenning van het geregistreerd partnerschap in het buitenland, kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten van het betreffende land.

Ja, zo moet men voor de ontbinding van een huwelijk altijd naar de rechter. Een geregistreerd partnerschap kan ook buiten de rechter om eindigen als beide partijen het met elkaar eens zijn.

Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel. Ook zijn er belangrijke verschillen ten aanzien van kinderen.

De samenlevingsovereenkomst is een overeenkomst waarin u afspraken kunt neerleggen over allerlei zaken die met het samenwonen verband houden.

Nee, dat moet niet, maar het is wel aan te raden. U kunt zich hierover nader laten informeren door een advocaat of notaris.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven