fbpx
Ga naar content

Alimentatie: Artikelen

Informatieve artikelen door de Judex redactie

Wat is alimentatie?

Als u en uw partner gaan scheiden eindigen de rechten en plichten die u had tijdens het huwelijk. Een uitzondering is de verplichting tot partner- en/of kinderalimentatie. De alimentatieplicht komt voor uit de onderhoudsplicht die je als partners naar elkaar hebt. Dit geldt voor partners die gehuwd zijn en voor partners die een geregistreerd partnerschap hebben

Lees verder

Verplicht: wanneer bent u verplicht om alimentatie te betalen?

Na uw scheiding houden de verplichtingen van het huwelijk voor wat betreft “financieel onderhoud” niet automatisch op. Hierbij gaat het om partneralimentatie. De partner met de meeste draagkracht is verplicht alimentatie te betalen aan de partner met de minste draagkracht, zodat er geen scheve verhoudingen ontstaan

Lees verder

Duur alimentatie: hoelang heeft u recht op partner- en/of kinderalimentatie?

Als u of uw partner na de scheiding niet voldoende inkomsten heeft om van te leven, dan heeft de ander de plicht om hierin bij te dragen door middel van partneralimentatie. Zijn er ook kinderen in het spel, dan moeten u en uw ex-partner afspraken maken over de kosten van verzorging en opvoeding van uw kind(eren).

Lees verder

Co-ouderschap: hoe zit het met de alimentatie?

Bij een scheiding dient u omtrent uw kinderen afspraken te maken die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Eén van de mogelijkheden is het overeenkomen van co-ouderschap.

Lees verder

Bijstand en alimentatie: heeft alimentatie gevolgen voor de bijstand?

Wanneer u geen inkomen heeft, kunt u op basis van de Wet Werk en Bijstand (WWB) een bijstandsuitkering aanvragen bij de Sociale Dienst van de gemeente waarin u woont. Als u in aanmerking wilt komen voor een bijstandsuitkering wanneer u gescheiden bent, dient u echter wel rekening te houden met eventuele alimentatieverplichtingen.

Lees verder

Recente ontwikkelingen omtrent partneralimentatie

Recente ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op de berekening en de duur van partneralimentatie. Het wetsvoorstel herziening partneralimentatie, alsmede de invloed van het kindgebonden budget zijn hier voorbeelden van. Wat verandert er voor u?

Lees verder

Partneralimentatie en samenwonen: wat verandert er?

Wanneer u gescheiden bent en u of uw ex-partner ontvangt alimentatie, dan verandert de situatie indien u als ontvangende partij een nieuwe duurzame relatie aangaat.

Lees verder

Afkopen partneralimentatie: voor- en nadelen

Partneralimentatie wordt vastgesteld voor de duur van 12 jaar of, indien uw huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd, voor de duur van uw huwelijk. Dit betekent dat u nog voor lange tijd na de scheiding aan uw ex-partner vast kunt zitten.

Lees verder

Hoe kan ik alimentatie aanvragen?

Wanneer u als partners uit elkaar gaat, is het mogelijk om gezamenlijk afspraken te maken over partner- en kinderalimentatie. Men kan ook de rechter de hoogte van de alimentatie laten vaststellen. In het laatste geval heeft u beiden een advocaat nodig.

Lees verder

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven