Ga naar content

Afkopen partneralimentatie: voor- en nadelen

Partneralimentatie wordt vastgesteld voor de helft aantal jaren van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar. Dit betekent dat u nog voor lange tijd na de scheiding aan uw ex-partner vast kunt zitten. In deze periode is de partneralimentatie vatbaar voor wijzigingen indien uw situatie of die van uw ex-partner verandert. Zo kan de partneralimentatie verlaagd maar ook verhoogd worden, en wanneer de ontvangende ex-partner gaat samenwonen met een nieuwe partner, komt de alimentatie te vervallen. Om deze gevolgen te omzeilen is het mogelijk om de partneralimentatie af te kopen.

Hoe gaat het afkopen van partneralimentatie in zijn werk?
Indien u na de scheiding niet meer financieel gebonden wilt zijn aan uw ex-partner, is het mogelijk om de partneralimentatie af te kopen. In dat geval wordt de alimentatie direct na de scheiding in één keer betaald, zonder nog jaren een betalingsverplichting te hebben. Na de afkoping zijn u en uw ex-partner elkaar niets meer verschuldigd. U kunt gezamenlijk en eventueel met hulp van een Judex mediation expert een eenmalig bedrag afspreken. Het is mogelijk om de alimentatie af te kopen met een geldsom, of door middel van overbedeling. Overbedeling kan bijvoorbeeld plaatsvinden door toewijzing van de gehele inboedel, de overwaarde van het huis, of de waarde van de polis van de levensverzekering, aan de alimentatiegerechtigde ex-partner. De afspraken omtrent afkoping worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Let op: afkoping van kinderalimentatie is niet mogelijk.

Voordelen
Voordelen van het afkopen van partneralimentatie kunnen zijn dat u niet meer financieel gebonden bent aan uw ex-partner. U bent elkaar (op eventuele kinderalimentatie na) niets meer verschuldigd en veranderingen in de toekomst leveren geen financiële verrassingen op. Een ander voordeel is dat de ontvangende partij over een groot bedrag rente kan genieten. Let op: indien het gaat om een zodanig groot bedrag dat de ontvangende partij in een andere belastingschrijf terecht komt, moet hij/zij meer belasting gaan betalen.

Nadelen
Afkoping van partneralimentatie kan nadelig zijn omdat herziening van partneralimentatie niet meer mogelijk is. Dit betekent bijvoorbeeld dat indien de ontvangende partij kort na de scheiding samen gaat wonen, de betalende partij het bedrag toch kwijt is. Tevens is de betalende partij in één keer een groot bedrag kwijt, wat voor hem/haar een rente nadeel oplevert.

Het is van belang om u goed te laten adviseren door een financieel adviseur wanneer u en uw partner plannen hebben om de partneralimentatie af te kopen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven