fbpx
Ga naar content

Verplicht: wanneer bent u verplicht om alimentatie te betalen?

Na uw scheiding houden de verplichtingen van het huwelijk voor wat betreft “financieel onderhoud” niet automatisch op. Hierbij gaat het om partneralimentatie. De partner met de meeste draagkracht is verplicht alimentatie te betalen aan de partner met de minste draagkracht, zodat er geen scheve verhoudingen ontstaan. Naast partneralimentatie is ook kinderalimentatie verplicht. Hierbij geldt dat de verzorgende ouder, oftewel de ouder waarbij het kind woont, kinderalimentatie ontvangt van de andere ouder. Er zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden aan deze verplichtingen. Heeft u hulp nodig bij het maken van goede afspraken over de alimentatie? Onze mediation experts kunnen u helpen.

Partneralimentatie
De betalingsverplichting van partneralimentatie geldt in het geval van echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Hierbij wordt er gekeken naar de draagkracht van de partner met het hoogste inkomen, en in hoeverre de partner met het laagste inkomen in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Aan de hand van deze criteria wordt de hoogte van de partneralimentatie berekend. Partneralimentatie wordt vastgesteld voor de helft aantal jaren van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar.

Wanneer u niet gehuwd bent geweest of geen geregistreerd partnerschap hebt gehad, is partneralimentatie alleen verplicht als u hierover afspraken heeft gemaakt in een samenlevingscontract. Als u heeft samengewoond zonder samenlevingscontract, is er geen verplichting tot partneralimentatie.

Kinderalimentatie
De betalingsverplichting van kinderalimentatie geldt wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Deze vorm van alimentatie dient voor de zorg en opvoeding van uw kind(eren). Als ouders blijft u hier namelijk samen verantwoordelijk voor. Ook hier is de draagkracht weer van belang. Tevens speelt de zorgverdeling een rol. De verplichting tot kinderalimentatie geldt tot het 21e levensjaar van het betreffende kind.

Let op: als u niet gehuwd bent geweest of geen geregistreerd partnerschap hebt gehad en u wilt als moeder kinderalimentatie ontvangen, is het van belang dat de vader het kind heeft erkend. Alleen samenwonen met of zonder samenlevingscontract is dus niet voldoende. Een belangrijk verschil met een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dan ook dat een kind in die gevallen niet apart erkend hoeft te worden.

Afwijkende afspraken
Ondanks het verplichte karakter van alimentatie kunt u samen met uw ex-partner afwijkende afspraken maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoogte en de duur van de alimentatie. Het is dan van belang dat u zich goed laat adviseren en de afspraken duidelijk vastlegt in een ouderschapsplan of convenant. Indien er onvoldoende draagkracht is, zal de kinderalimentatie altijd voorrang hebben op de partneralimentatie.

Heeft u kinderen onder de 18 jaar en gaan u en uw partner uit elkaar? Wij helpen u graag. Bekijk hier ‘Scheiden & kinderen‘.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven