Ga naar content

Voor- en achternaam: Veelgestelde vragen

Nee, op het moment dat de rechtbank uw verzoek tot voornaamswijziging heeft toegewezen, zal de rechtbank dit doorgeven aan de burgerlijke stand. De burgerlijke stand zal dan uw geboorteakte aanpassen en uw nieuwe naam doorvoeren inde Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).

Nee, uw achternaam wijzigen is in deze situatie niet mogelijk. Wel mag u de achternaam van uw partner in het dagelijks verkeer gaan gebruiken. U heeft de keuze om een combinatie van uw beide namen te hanteren of enkel te kiezen voor het gebruik van de achternaam van uw partner.

De totale behandelingsduur van een verzoek tot achternaamswijziging is afhankelijk van vele factoren. Worden er geen bezwaren ingediend, dan neemt de procedure ongeveer 6 maanden in beslag.

Een verzoek tot achternaamswijziging doet u bij de Dienst Justis van het ministerie van justitie. Hiervoor kunt u gebruik maken van een speciaal aanvraagformulier.

De kosten die aan een verzoek tot naamswijziging zijn verbonden bedragen in principe 390,00 euro. In een aantal uitzonderingsgevallen zijn de kosten 110 euro.

U kunt dan binnen 6 weken na afwijzing bezwaar instellen bij de minister van justitie. Daarna bestaat er ook nog een (hoger) beroepsmogelijkheid.

Nee. Dat is niet mogelijk, zowel bij ouders die gehuwd zijn als ouders die niet gehuwd zijn.

Ja, in principe kunnen (getrouwde) ouders kiezen om hun eerste kind de achternaam van de ene of de andere ouder te geven. Eventuele latere kinderen moeten dan wel dezelfde achternaam krijgen als het eerste kind.

Ouders die niet gehuwd zijn kunnen ook kiezen of het kind de achternaam van de moeder of van de vader gaat dragen. Deze keuze kan gedaan worden op het moment dat de vader het kind erkent. De erkenning kan voor, maar ook na de geboorte plaatsvinden. Op het moment dat er geen naamskeuze wordt gedaan, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder.

Nee. De naam van het kind wordt niet bepaald naar Nederlands recht. Wel kunnen de ouders op voorhand een naamskeuze doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in een Nederlandse gemeente of binnen twee jaar na de geboorte tegenover iedere ambtenaar van de burgerlijke stand in een Nederlandse gemeente alsnog een naamskeuze doen.

Maak kennis met onze experts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven