Voor- en achternaam: Artikelen
Informatieve artikelen door de Judex redactie
Gebruik van achternaam van uw (ex-)partner
Het is verboden om zo maar de achternaam van iemand anders te gebruiken. Op dit verbod is een bekende uitzondering gemaakt voor partners die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.
Lees verderHoe verloopt de procedure voor een wijziging van mijn achternaam?
U moet een verzoek voor het wijzigen van uw achternaam indienen bij de Dienst Justis van het ministerie van justitie in Den Haag.
Lees verderWanneer kan ik mijn achternaam laten wijzigen?
Er zijn verschillende redenen op grond waarvan u uw eigen achternaam of de achternaam van uw (minderjarige) kind kunt wijzigen...
Lees verderWanneer kan ik mijn voornaam wijzigen?
Ouders zijn in principe vrij om een of meer voornamen voor hun kinderen te kiezen zolang deze voornaam of voornamen niet onbehoorlijk zijn.
Lees verderNaamskeuze voor in buitenland geboren kinderen
Ouders die in Nederland een kind adopteren mogen het kind de achternaam van een van beide ouders geven. Het moet dan wel gaan om hun eerste kind.
Lees verderNaamskeuze van ouders met hetzelfde geslacht
Als een kind wordt geboren tijdens een geregistreerd partnerschap of huwelijk van twee vrouwen is het mogelijk om een naamskeuze te maken voor de naam van de ouder of die van de niet-ouder, op het moment dat het kind onder het gezag van de moeder en haar geregistreerde partner of echtgenoot (die niet-ouder is) staat.
Lees verderNaamskeuze van kinderen van niet-gehuwde ouders
Iedereen in Nederland krijgt bij zijn geboorte een voor- en achternaam. De ouders van een kind mogen elke voornaam kiezen die zijn wensen, met uitzondering van een onbehoorlijke naam.
Lees verderNaamskeuze van kinderen van gehuwde ouders
Iedereen in Nederland krijgt bij zijn geboorte een voor- en achternaam. De ouders van een kind mogen elke voornaam kiezen die zijn wensen, met uitzondering van een onbehoorlijke naam.
Lees verder