Ga naar content

Wanneer kan ik mijn voornaam wijzigen?

Ouders zijn in principe vrij om één of meer voornamen voor hun kinderen te kiezen zolang deze voornaam of voornamen niet onbehoorlijk zijn. Natuurlijk kan het voorkomen dat u niet tevreden bent met uw voornaam. In sommige gevallen kunt u dan uw voornaam laten wijzigen.

De wet geeft een aantal redenen waaronder een voornaam kan worden gewijzigd. Deze redenen zijn:

  • de voornaam is bij de aangifte onjuist opgegeven
  • uw voornaam is niet meer passend, omdat u een geslachtswijziging heeft ondergaan
  • u vindt uw naam lelijk

Verzoek tot voornaamwijziging
Om uw voornaam te kunnen wijzigen moet u via een advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. De procedure bij de rechtbank verloopt veelal schriftelijk. Dit betekent dat u niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Op het moment dat u nog minderjarig bent en u wilt een verzoek tot voornaamswijziging indienen dan moet uw advocaat dit verzoek doen namens uw wettelijke vertegenwoordiger.

Toewijzing van het verzoek tot voornaamswijziging
Als de rechtbank uw verzoek toewijst, zal de rechtbank uw nieuwe voornaam of voornamen doorgeven aan de burgerlijke stand van de gemeente waar u staat ingeschreven. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal na dit bericht van de rechtbank uw geboorteakte aanpassen.

Vervolgens zal uw nieuwe voornaam of voornamen in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) worden doorgevoerd.

Afwijzing van het verzoek tot voornaamswijziging
Als de rechtbank van mening is dat er onvoldoende redenen zijn om uw voornaam te wijzigen, kunt u binnen drie maanden na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij het gerechtshof.

Ook in hoger beroep bij het gerechtshof zult u zich moeten laten bijstaan door een advocaat. Binnen drie maanden na de uitspraak van het gerechtshof kunt u onder bepaalde omstandigheden nog in cassatie bij de Hoge Raad.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven