Ga naar content

Naamskeuze van kinderen van gehuwde ouders

Iedereen in Nederland krijgt bij zijn geboorte een voor- en achternaam. De ouders van een kind mogen elke voornaam kiezen die zijn wensen, met uitzondering van een onbehoorlijke naam. Een definitie van onbehoorlijk is lastig te geven. In principe zal de ambtenaar van de burgerlijke stand hier in eerste instantie een oordeel over geven.

Als u bij de aangifte van de geboorte van een kind geen keuze voor een voornaam gemaakt heeft, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand een voornaam kiezen.

Keuze van de achternaam van een kind
Ouders die gehuwd zijn, kunnen voor de achternaam van hun eerste kind een keuze maken uit:

  • De achternaam van de vader
  • De achternaam van de moeder

Het is niet toegestaan om een achternaam te kiezen die een combinatie is van de beide achternamen van de ouders.

Als er bij een eerste kind eenmaal een keuze voor een achternaam gemaakt is, zullen ook eventuele volgende kinderen dezelfde achternaam dragen. Deze regel geldt om de zogenaamde eenheid van naam in een gezin te bewaren. Uit onderzoeken is gebleken dat kinderen het (op latere leeftijd) prettig vinden als zij dezelfde achternaam hebben als hun broer of zus.

Naam opgeven bij burgerlijke stand
Officieel moeten beide ouders samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand om kenbaar te maken welke achternaam het kind gaat voeren. Dit kan niet schriftelijk. In de praktijk is het vaak alleen de vader van een kind die de aangifte van de geboorte verzorgt en dan de (achter)naam van het kind opgeeft.

In die situatie geldt de regel dat het kind de achternaam van de vader krijgt, tenzij beide ouders voorafgaand aan de geboorte een verklaring hebben afgelegd dat het kind de achternaam van de moeder moet krijgen.

De naamskeuze moet uiterlijk bij de aangifte van de geboorte worden gedaan. Het is ook mogelijk om al voor de geboorte een naamskeuze te doen. Vooral in de situatie dat het kind de achternaam van de moeder krijgt, is het aan te raden om dit al tijdens de zwangerschap bij de burgerlijke stand kenbaar te maken. Hiervoor moeten beide ouders een verklaring afleggen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven