Ga naar content

Uw relatie: rechten & plichten: Veelgestelde vragen

In principe wel. De wet geeft wel een raamwerk. De huwelijkse voorwaarden moeten bijvoorbeeld door een notaris worden opgesteld en niet in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde.

Nee, u kunt de huwelijkse voorwaarden ook tijdens het huwelijk bij de notaris laten opstellen.

Nee, dat is zij niet verplicht. De vrouw kan er wel voor kiezen om de geslachtsnaam van haar man aan te nemen. Ook kan zij er voor kiezen om haar meisjesnaam en dan de geslachtsnaam van haar man te voeren.

Ja, net zo goed als de vrouw de achternaam van de man kan aannemen. Ook is het mogelijk om beide achternamen te combineren.

In een samenlevingsovereenkomst kunt u afspraken met uw partner vastleggen over de kosten van de huishouding, over de vraag welke goederen wel en niet gemeenschappelijk zijn en of u over een weer recht krijgt op (nabestaanden)pensioen.

Nee, u bent niet verplicht een samenlevingsovereenkomst te sluiten. Het is in sommige gevallen - bijvoorbeeld als u samen een huis koopt - wel aan te raden om een samenlevingsovereenkomst te sluiten. Daarnaast kan samenwonen verstrekkende gevolgen hebben.

Nee, dat is niet noodzakelijk. Door derden, bijvoorbeeld pensioenfondsen, wordt soms wel de voorwaarde gesteld dat de afspraken met betrekking tot pensioen in een notariële samenlevingsovereenkomst wordt gelegd.

Huwelijkse voorwaarden zijn alleen rechtsgeldig als deze door een notaris zijn opgesteld.

Dat hangt er vanaf. Als de schuld is aangegaan voor een goed dat is aangeschaft voor de gewone gang van de huishouding, bijvoorbeeld de aanschaf van een wasmachine, dan kunnen beiden hierop worden aangesproken.

Koopt de vrouw bijvoorbeeld een peperdure handtas dan kan alleen de vrouw hiervoor worden aangesproken. In beide gevallen kan de schuldeiser zich wel verhalen op het gemeenschappelijke vermogen van partijen.

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw hulpvraag en wij verbinden u nog dezelfde werkdag aan de juiste expert.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven