fbpx
Ga naar content

Uw relatie: rechten & plichten: Veelgestelde vragen

In principe wel. De wet geeft wel een raamwerk. De huwelijkse voorwaarden moeten bijvoorbeeld door een notaris worden opgesteld en niet in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde.

Nee, u kunt de huwelijkse voorwaarden ook tijdens het huwelijk bij de notaris laten opstellen.

Nee, dat is zij niet verplicht. De vrouw kan er wel voor kiezen om de geslachtsnaam van haar man aan te nemen. Ook kan zij er voor kiezen om haar meisjesnaam en dan de geslachtsnaam van haar man te voeren.

Ja, net zo goed als de vrouw de achternaam van de man kan aannemen. Ook is het mogelijk om beide achternamen te combineren.

In een samenlevingsovereenkomst kunt u afspraken met uw partner vastleggen over de kosten van de huishouding, over de vraag welke goederen wel en niet gemeenschappelijk zijn en of u over een weer recht krijgt op (nabestaanden)pensioen.

Nee, u bent niet verplicht een samenlevingsovereenkomst te sluiten. Het is in sommige gevallen - bijvoorbeeld als u samen een huis koopt - wel aan te raden om een samenlevingsovereenkomst te sluiten. Daarnaast kan samenwonen verstrekkende gevolgen hebben.

Nee, dat is niet noodzakelijk. Door derden, bijvoorbeeld pensioenfondsen, wordt soms wel de voorwaarde gesteld dat de afspraken met betrekking tot pensioen in een notariële samenlevingsovereenkomst wordt gelegd.

In principe niet, maar er zijn hier wel een aantal uitzonderingen op. Bijvoorbeeld het aangaan van een hypotheek. Daar is altijd de toestemming van de andere echtgenoot voor nodig.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven