fbpx
Ga naar content

Wanneer moet je kinderalimentatie herberekenen?

Wanneer u gaat scheiden en kinderen heeft, dan krijgt u ook te maken met kinderalimentatie. Dit bedrag wordt vastgelegd bij uw scheiding, maar naar verloop van tijd kan het zijn dat de kinderalimentatie herberekend moet worden. Wij leggen verder aan u uit wanneer dit het geval is en hoe u dat kunt doen.

In deze gevallen is herberekening nodig 

Wanneer er verschillende veranderingen hebben plaatsgevonden in het leven van u of uw ex-partner na de scheiding, kan dit ook gevolgen hebben voor de hoogte van de kinderalimentatie. Zo is er in de volgende gevallen een herberekening nodig:

  • Een verandering van inkomen door een nieuwe baan, loonsverhoging of baanverlies
  • De kinderen zijn ouder geworden en hebben andere behoeften. Hier is meer alimentatie voor nodig
  • Een nieuwe gezinssituatie, u of uw ex gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner
  • Een andere woonsituatie met andere woonlasten
  • Verandering in wetgeving vanuit de overheid
  • De ex-partner die betaald gaat met pensioen
  • Bij overlijden 

Stappen kinderalimentatie herberekenen

Er kunnen dus verschillende redenen zijn waardoor het bedrag niet meer passend is bij jullie situatie. U kunt dit vervolgens wijzigen door dit stappenplan te volgen:

Stap 1 Krijg inzicht in de nieuwe situatie 

Neem zelf de financiële gegevens onder de loep en zet op een rij wat er verandert in uw situatie (en die van uw ex-partner) om zo helderheid te creëren.

Stap 2Bespreek de situatie met uw ex-partner

Als u het alimentatiebedrag wilt wijzigen, dan moet u eerst in gesprek gaan met uw ex-partner. U kunt dit dan gezamenlijk regelen en alles moet schriftelijk worden vastgelegd.

Stap 3Vraag advies aan een expert

Het is verstandig om vervolgens een expert in te schakelen die een juiste herberekening voor jullie kan maken. De expert helpt u verder en is op de hoogte van de laatste regels en wetgeving. Als er een nieuw alimentatiebedrag is berekend, kunt u de afspraken vervolgens vastleggen in een aanvullend convenant. 

Stap 4Goedkeuring door rechter

De expert laat vervolgens het bedrag door de rechter goedkeuren. Zo weet u zeker dat het klopt en voorkomt u dat er onduidelijkheden of conflicten ontstaan in de toekomst.

Indexering 2024

Waar u ook rekening mee moet houden is de jaarlijkse indexering die wordt vastgesteld door de overheid. Hierdoor gaat het alimentatiebedrag jaarlijks met een percentage omhoog. In 2024 is dat met 6,2%. Degene die de alimentatie betaalt dient dit zelf door te voeren.

Vraag hulp aan een expert

Onze experts kunnen u verder helpen met de herberekening van de kinderalimentatie of kunnen u verder adviseren als uw ex-partner geen gehoor geeft. Plan een gratis adviesgesprek om de mogelijkheden door te nemen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven