fbpx
Ga naar content

Kinderalimentatie berekenen: dit moet u weten

Als u gaat scheiden, dan scheiden de kinderen mee. U wilt natuurlijk dat de kinderen hier zo min mogelijk last van hebben en daarbij komen ook nog de praktische zaken die goed geregeld dienen te worden. Zo is het ook belangrijk om de kinderalimentatie te berekenen. Of dit in uw situatie nodig is en wat de hoogte van het bedrag is, hangt af van een aantal factoren. Wij nemen het met u door.

Kinderen en scheiden

Ten eerste willen we benadrukken dat een scheiding uiteraard een grote impact heeft op kinderen. Om de kinderen te ontlasten en u te ontzorgen biedt Judex ook ‘Scheiden & kinderen’ aan. Het voordeel hiervan? Onze expert die zowel gecertificeerd mediator als kindercoach is, kan de scheidingsprocedure goed begeleiden. Dit kan prettig zijn om samen met uw partner alle zaken omtrent de kinderen goed te regelen. Zo wordt er gezamenlijk een ouderschapsplan opgesteld en ook de kinderalimentatie wordt voor u berekend. Bekijk de inhoud van alle pakketten ‘Scheiden & kinderen’.

Wanneer kinderalimentatie?

Kiest u voor co-ouderschap, dan zijn de kinderen de helft van de tijd bij u of uw partner en delen jullie de kosten. Mochten de kinderen bij één ouder wonen, dan dient de andere ouder kinderalimentatie te betalen. Deze ouder draagt dan bij aan het levensonderhoud van de kinderen in het dagelijkse leven en voor zaken zoals kleding, school en sportles.

Kinderalimentatie berekenen

Als u gaat scheiden, dan wordt op basis van een berekening de kinderalimentatie vastgesteld en vastgelegd. Hoe hoog is dat bedrag? Dat is vaak lastig om zelf te bepalen en dit hangt af van verschillende factoren. 

Kinderalimentatie wordt namelijk berekend aan de hand van ‘tremanormen’. Dit zijn regels die door de rechtbank worden toegepast bij het vaststellen van de hoogte van de alimentatie. Hierbij is het verstandig om een expert mee te laten kijken, omdat die op de hoogte is van de wetgeving en alle regels. Als een situatie in de loop der tijd verandert, kan het zelfs zijn dat er een herberekening van de kinderalimentatie nodig is.

Rekening houden met diverse factoren

Er wordt bij de berekening van kinderalimentatie rekening gehouden met verschillende factoren. Zo is het van belang om de behoefte van de kinderen in kaart te brengen, wat hebben ze nodig? Daarnaast wordt er ook gekeken naar het kindgebonden budget, zorgkorting en de draagkracht van de partner die de kinderalimentatie moet gaan betalen. Door uw persoonlijke situatie goed in kaart te brengen, kan er een juist bedrag vastgelegd worden.

Kies voor duidelijkheid

Een expert van Judex helpt u graag verder om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen. Een expert maakt een betrouwbare berekening die klopt bij uw situatie en laat vervolgens het bedrag door de rechter goedkeuren. Zo weet u zeker dat het klopt en voorkomt u dat er onduidelijkheden of conflicten ontstaan. Dat is tenslotte het prettigste voor uzelf, uw ex-partner en natuurlijk de kinderen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven