fbpx
Ga naar content

Herberekening kinderalimentatie

Wanneer u gaat scheiden wordt op basis van een berekening de kinderalimentatie vastgesteld. Dit bedrag wordt vervolgens vastgelegd. Er zijn diverse factoren die meespelen voor het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie. De belangrijkste zijn de behoefte van het kind of kinderen en de draagkracht van degene die de kinderalimentatie moet gaan betalen. Soms kan het na een tijdje nodig zijn om een berekening te laten doen van het bedrag van de kinderalimentatie. Waarom leggen we uit in dit artikel.

Waarom herberekening kinderalimentatie

U kunt een herberekening van de kinderalimentatie laten doen als er veranderingen hebben plaatsgevonden in uw leven of het leven van uw ex-partner. Hierbij moet u denken aan:

  • verandering van inkomen (van u of uw ex-partner);
  • Een verandering van inkomen (zoals een nieuwe baan, loonsverhoging of baanverlies;
  • Een verandering van woonsituatie, met daarbij behorende andere woonlasten;
  • Een nieuwe gezinssituatie (u of uw ex krijgt een nieuwe partner en gaat samenwonen of trouwen);
  • Nieuwe/veranderde wetgeving vanuit de overheid;
  • Pensioen;
  • Overlijden.

Schakel een expert in voor herberekening kinderalimentatie

Er zijn dus diverse aanleidingen om te kijken of de kinderalimentatie aangepast moet worden. Het is verstandig om altijd een expert in te schakelen die de berekening voor jullie doet. De expert weet precies hoe hij of zij die moet doen en is op de hoogte van de laatste regels en wetgeving. Als er een nieuw alimentatiebedrag is berekend, kunt u de afspraken hierover vastleggen in een aanvullend convenant. U kunt het desgewenst door de rechter laten bekrachtigen. Als een van u zich niet houdt aan de herberekening, kan er dan een procedure gestart worden bij de rechtbank.

Indexering 2022

De bedragen voor alimentatie stijgen sowieso jaarlijks in Nederland. Hoeveel het stijgt, wordt vastgesteld door de Minister van Rechtsbescherming. Ieder jaar wordt, meestal in november, het indexeringspercentage gepubliceerd in de Staatscourant. Deze wijziging geldt voor iedereen, wat de hoogte van de alimentatie die rechter heeft vastgesteld ook is. De verhoging is gekoppeld aan de loonstijgingen. Aan de hand van de landelijke salarisontwikkelingen stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het loonindexcijfer vast.

Voor 2022 is het indexeringspercentage voor de alimentatie vastgesteld op 1,9%. Dat betekent dat de alimentatie met 1,9% verhoogd wordt.

Aanpassing berekenen
Zodra het nieuwe indexeringspercentage is vastgesteld kunt u het nieuwe alimentatiebedrag gaan berekenen. U kunt dit zelf online doen met rekentools, maar u weet dan nooit zeker of u het 100% goed doet. Het slimste is om een herberekening aan te vragen bij een expert. Zo weten u beiden zeker dat het juiste bedrag wordt vastgesteld.

Wil je meer weten over het herberekenen van de alimentatiebedragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de experts van Judex. U krijgt dan alle informatie en advies met betrekking tot uw persoonlijke situatie en de alimentatie.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven