fbpx
Ga naar content

Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media

Social media zijn overal om ons heen. Bijna iedereen gebruikt wel een platform en vaak ook wel meerdere. We delen van alles over onszelf, ons leven, wat we doen in de vorm van berichtjes, foto’s en/of video’s. Ook delen we vaak dingen van onze kinderen. En hoe gaat dat na een scheiding? Mogen we dan nog steeds zomaar foto’s of filmpjes delen waarin in onze kinderen voorkomen? 

Recht social media platforms

Wat u misschien niet wist, is het volgende: op het moment dat u een foto of video van uw kind of kinderen op een social media platform deelt, geeft u het platform het recht het beeld te gebruiken. Dus zo onschuldig is het niet. Uw foto’s of filmpjes kunnen vervolgens dus ook weer door onbekenden worden gebruikt.

Wat mag u delen op social media na de scheiding?

Het kan dus ook zijn dat na uw scheiding uw ex-partner foto’s of filmpjes plaatst van de kinderen. Het is goed om te weten, dat dit niet zomaar mag. Op het moment dat u na de echtscheiding beiden het gezag hebben over het kind/de kinderen, moet u beiden toestemming geven aan elkaar om iets op een social media platform te plaatsen. Dat geldt dus voor iedere foto of ieder filmpje. Om voor iedere foto of filmpje toestemming te hoeven vragen, kunnen jullie hier ook op voorhand goed over nadenken wat jullie wel vinden kunnen en wat niet aan gaande gedrag op social media. Dus op het moment dat u gaat scheiden en afspraken moet maken over de kinderen, is het verstandig het gedrag van u beiden op social media waarbij de kinderen betrokken zijn alvast te bespreken. Wat wilt u wel of wat absoluut niet? Zijn er uitzonderingen waarbij u wel eerst wenst te overleggen? Enzovoort. Deze afspraken legt u vast in het ouderschapsplan. Het delen van beeldmateriaal van kinderen onder 16 geldt niet alleen voor u als ouders, maar voor iedereen. Dus ook als oma een foto of filmpje wil plaatsen, moet u beiden daar toestemming voor geven (wanneer u beiden het gezag hebt).

U gaat scheiden. Bij Judex kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Judex biedt de mogelijk jullie gedurende het gehele traject te begeleiden. Ze bieden speciale scheidingspakketten voor ouders met minderjarige kinderen. Dat is wel zo fijn en vertrouwd. 

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven