fbpx
Ga naar content

Alles over alimentatie bij een echtscheiding

Niet alleen tijdens het huwelijk, maar ook na een scheiding, moeten ex-partners financieel voor elkaar blijven zorgen. Dit heet onderhoudsplicht. Meestal wordt hieraan voldaan door alimentatie te betalen. Wij leggen aan u uit hoe dit in zijn werk gaat.

Alimentatieplicht

Wie krijgen er nou eigenlijk te maken met een onderhouds- of alimentatieplicht?

  • Dat zijn geregistreerde- en getrouwde partners
  • Stellen die samen ouders zijn van een of meerdere kinderen

Daarnaast zijn er twee soorten alimentatie die voor u kunnen gelden:

Partneralimentatie

Na een scheiding is het verplicht dat de ex-partner met de meeste draagkracht de ander voorziet in het levensonderhoud. Diegene doet dit door het betalen van partneralimentatie. De hoogte van dit bedrag kunt u het beste laten berekenen door een expert. Hierbij wordt er naar verschillende factoren gekeken. De afspraken dienen vervolgens te worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. 

Daarnaast vragen veel personen zich af hoe lang deze alimentatieplicht geldt. Er is wettelijk vastgesteld dat dit eindigt na de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar. Bijvoorbeeld: u was 4 jaar getrouwd, dan dient er 2 jaar partneralimentatie betaald te worden.

Waar u ook rekening mee moet houden is de jaarlijkse indexering. Hierdoor wordt de alimentatie ieder jaar verhoogd met een bepaald percentage. Degene die betaald dient dit zelf door te voeren, wees daar dus alert op.

Kinderalimentatie

Als er kinderen in het spel zijn, moet er naast partneralimentatie ook kinderalimentatie worden betaald. Degene die de zorg voor de kinderen op zich neemt, ontvangt van de andere ex-partner kinderalimentatie tot het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Hierdoor zijn de kosten voor het levensonderhoud en opvoeding eerlijk verdeeld. Afhankelijk van een aantal factoren kan de kinderalimentatie worden berekend. De kinderalimentatie kunt u vervolgens vastleggen in het ouderschapsplan. Het is prettig als u hier samen uitkomt en indien nodig een expert inschakelt voor een juiste berekening. Als u er samen niet uitkomt, dan wordt er namelijk door de rechter een alimentatieregeling vastgesteld. 

Afwijkende afspraken mogelijk

Het is mogelijk om samen afwijkende afspraken te maken en deze vast te leggen. Zo kan partneralimentatie uitgesloten worden als u het hier samen over eens wordt. Dit dient dan te worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Daarnaast vervalt alimentatieplicht als de ontvangende partij opnieuw gaat samenwonen of trouwen.

Bij kinderalimentatie kan het zijn dat er in de loop der tijd diverse factoren veranderen, waardoor het bedrag ook herberekend moet worden. U moet dit samen opnieuw bekijken en vastleggen. Uiteraard is het belangrijk dat dit wel op de juiste manier gedaan wordt, u kunt daarom ook opnieuw een specialist inschakelen om een onafhankelijk herberekening te laten doen.

Vraag hulp aan een expert

Heeft u hulp nodig van een expert om alimentatie te (her)berekenen? Het is altijd verstandig om dit direct goed te laten berekenen en vast te leggen. Plan een gratis adviesgesprek in, onze experts helpen u graag verder.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven