fbpx
Ga naar content

Als gescheiden gezin kerst vieren

Kerst vieren als gescheiden gezin lijkt niet heel makkelijk. Er zijn maar twee kerstdagen en vaak moeten er allerlei bezoeken afgelegd worden. Hoe zorgt u ervoor dat het toch op een enigszins ontspannen manier kan verlopen voor de kinderen?

Kinderen vooropstellen tijdens kerst

December is een hectische drukke maand. Het begint eigenlijk al in november met Sinterklaas en de drukte gaat in een één streep door tot en met Oud & Nieuw. Thuis, op school maar ook bij de sportvereniging wordt er vaak aandacht besteedt aan Sint en Kerst. 

Het is heel veel voor de kinderen. En als eenmaal de kerstvakantie is begonnen is er maar 1 ding waar de meeste kinderen behoefte aan hebben: rust.

Probeer hier rekening mee te houden. Niet te laat naar bed, mogelijkheid om te kunnen slapen, maar ook rustige momenten gedurende de dag. 

Tijdig afspraken maken over de kerstdagen

Maak ook op tijd afspraken met uw ex-partner over de kerstdagen. Welke dag komt bij wie het beste uit? Bespreek ook elkaars plannen, zodat u uw kind kunt voorbereiden op wat ze bij u en uw ex-partner gaan doen. Het helpt ook de kinderen erbij te betrekken wat de plannen zijn. Vinden ze het echt wel leuk, kunnen ze zich wel goed vermaken bij die ene tante? Probeer geen afspraken te maken waar ze niet blij van worden. 

Gun iedereen fijne feestdagen

Naast rust en plezier voor de kinderen gedurende de feestdagen, is het ook belangrijk dat u zichzelf én uw ex-partner dit gunt. Dus soms zult u er niet aan ontkomen dat u over iets een compromis moet sluiten. Voor de kinderen is het allerbelangrijkste dat u het zo goed mogelijk te laten verlopen. Dus als u het niet eens bent met iets waar uw ex voor kiest, kunt zich altijd afvragen: kies ik voor de confrontatie of kies ik voor rust en plezier voor de kinderen? Zijn u en uw ex-partner op goede voet uit elkaar gegaan en gaat u nog steeds goed met elkaar om? Dan is het misschien wel mogelijk op een moment om gezamenlijk kerst te vieren! Dit hoeft niet meteen een groots kerstdiner te zijn, maar dit kan bijvoorbeeld ook een ontbijt of lunch zijn op de dag dat de kinderen van u naar uw ex gaan of andersom.

Goed voorbereid zijn is het halve werk

Gedurende het echtscheidingstraject maakt u afspraken over de zorgverdeling van de minderjarige kinderen. Ook basisafspraken over de feestdagen kunt u vastleggen in het ouderschapsplan. Probeer ook vragen over de toekomst al te beantwoorden: wat als een van u beiden een nieuwe partner krijgt en ook met zijn of haar familie kerst moet gaan vieren? Wat doen jullie dan met de kinderen? Moeten ze daar altijd bij zijn of is dat iets waar de kinderen zelf voor mogen kiezen? Wanneer u al tijdens het scheidingsproces hier over nadenkt en mogelijk zelfs al afspraken kunt maken, maakt dit het gesprek wanneer de situatie zich werkelijk voordoet al een stuk gemakkelijker.

U gaat scheiden. Bij Judex kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Heeft u minderjarige kinderen en gaat u op (enigszins) goede voet uit elkaar? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor online echtscheiding , waarbij u zelf met uw aanstaande ex-partner gezamenlijk alle afspraken maakt en deze vastlegt. Judex begeleidt jullie gedurende het gehele traject. Dat is wel zo fijn en vertrouwd. 

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven