Buitenlands huwelijk ontbinden
Een echtscheidingsproces is niet zo makkelijk wanneer u in Nederland woont, maar in het buitenland getrouwd bent. Het ontbinden van een buitenlands huwelijk heeft toch wat meer voeten in de aarde dan wanneer u volgens de Nederlandse wet getrouwd bent en wilt scheiden. Wij leggen u uit hoe dit scheidingsproces werkt.
Wettelijke regels ontbinden buitenlands huwelijk
Er zijn een aantal zaken van belang om een buitenlands huwelijk in Nederland te laten ontbinden. Als eerste is de bevoegdheid van de Nederlandse rechter van belang. Dit is vastgelegd in verdragen die de landen van de Europese Unie hebben afgesloten.
Een Nederlands rechter mag de ontbinding van een buitenlands huwelijk in behandeling nemen wanneer er wordt voldaan aan een van de volgende voorwaarden:
- Beide partners moeten de Nederlandse nationaliteit hebben;
- Beide partners moeten in Nederland wonen;
- Vraagt u de scheiding eenzijdig aan van een buitenlandse partner? Dan dient u 6 maanden of langer in Nederland te wonen op het moment dat u de scheiding aanvraagt.
- Vraagt u samen de echtscheiding aan?
U of uw (buitenlandse partner) partner woont in Nederland. Of u woont beiden in Nederland. - Wanneer slechts een van de partners in Nederland woont en het gaat om een gezamenlijk echtscheidingsverzoek;
- Wanneer degene die het verzoek tot echtscheiding indient, niet de Nederlandse nationaliteit heeft, maar wel langer dan 1 jaar in Nederland woont;
- Wanneer degene die het verzoek tot echtscheiding indient, de Nederlandse nationaliteit heeft en minstens 6 maanden in Nederland heeft gewoond of als de tegenpartij in Nederland woont.
Belangrijk is dus om vast te stellen of uw situatie aan een van deze voorwaarden voldoet, wanneer u uw buitenlandse huwelijk wilt laten ontbinden in Nederland. U kunt hiervoor hulp inschakelen van een juridisch expert. Als uw partner ook wilt, maakt dit het proces alleen maar makkelijker. Zoek ook uit of uw partner niet al in het buitenland een eigen echtscheidingsprocedure is gestart. Als daarvan sprake is, moet de Nederlandse rechter zich onbevoegd verklaren omdat er wettelijk gezien geen twee echtscheidingsprocedures tegelijk mogen lopen. Als u volgens het Nederlands recht wilt scheiden, moet u degene zijn die als eerste de echtscheidingsprocedure start. Wanneer u te maken heeft met een niet EU-land, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, dan is de situatie iets moeilijker. Een Nederlandse rechter heeft in dat geval geen bevoegdheid om de scheiding in behandeling te nemen.
Internationale scheiding: wanneer is het Nederlands recht niet van toepassing?
Het is niet zo dat altijd het Nederlands recht van toepassing is als u uw buitenlandse huwelijk wilt laten ontbinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de rechter naast het Nederlands recht ook het Belgisch of Franse echt moet toepassen. We noemen als voorbeeld: het Nederlands recht is van toepassing op de scheiding zelf, het Belgische recht voor de alimentatie en het Franse recht voor het vermogen wat u heeft opgebouwd tijdens het huwelijk. Deze rechtskeuze dient u zelf vast te leggen. Dit kunt u al op het moment van trouwen, maar dit kan ook later. Op het moment dat u de echtscheidingsprocedure start, kunt u in gezamenlijk overleg de keuze maken om het recht van een bepaald land toe te passen. Ook hiervoor gelden een aantal voorwaarden.
U heeft de keuze uit het recht van de volgende landen:
- Het land waar u samenwoonde tijdens het huwelijk;
- Het land waar u beiden als laatste heeft gewoond en waar u of uw partner nog steeds woont;
- Het land van uw nationaliteit;
- Het land waar scheiding wordt aangevraagd.
Stel dat u voor een rechtskeuze in bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden kiest voor die van een niet-EU land, dan beoordeelt de Nederlandse rechter aan de hand van het recht van dat niet-EU land of het een geldige rechtskeuze betreft. Wees u ervan bewust dat als het andersom is, dit niet betekent dat een buitenlandse rechter hetzelfde zal doen met betrekking tot het Nederlandse recht.
Bij het ontbinden van een buitenlands huwelijk is het dus essentieel dat u zich heel goed laat adviseren en bijstaan door een juridisch expert om niet voor vervelende verrassingen te komen staan.
Judex is expert op allerlei juridische gebieden, bijvoorbeeld ook op het gebied van scheiden. Judex kan trouwens enkel helpen met Nederlandse echtscheiding naar het Nederlandse recht. Via Judex is het ook mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden of via mediation. Omdat iedere scheiding anders is, kunt u bij Judex kiezen uit verschillende pakketten die het beste bij uw situatie past.
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- De kosten bij scheiden
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2021