fbpx
Ga naar content

De kosten bij scheiden

Gaat u uit elkaar en bent u benieuwd wat de kosten bij een scheiding zijn? Het totale bedrag van een echtscheiding kan behoorlijk oplopen, maar als u in goede afstemming veel zelf kunt regelen, dan kunt u al vanaf 299 euro online scheiden. Bent u benieuwd met welke kosten u rekening dient te houden? Wij zetten het overzichtelijk op een rij.

Scheiden kosten

De scheidingskosten bestaan uit drie elementen: griffierechten, leges, en de kosten van het scheidingsproces. U heeft dus altijd standaard kosten die u maakt voor uittreksels en de rechtbank. 

Griffierechten zijn namelijk de vaste kosten die u aan de rechtbank moet betalen om de scheiding in te dienen. Hiervoor heeft u verschillende uittreksels van uw gemeente nodig, zoals de huwelijksakte. Voor de leges dient u ook te betalen, dat is gemiddeld €15 per uittreksel. Daarnaast betaalt u natuurlijk ook de kosten van het scheidingsproces. Deze kosten zijn afhankelijk van de manier waarop u het scheidingsproces doorloopt.

Drie opties voor het scheidingsproces

Er is altijd een passende oplossing voor elke situatie. U dient dus goed te bepalen of u er samen uit kunt komen, dit kan ook weer voordelig zijn om de kosten te drukken. Er zijn drie mogelijke optie waarbij een Judex expert u kan ondersteunen:

  • Online scheiden
    Wilt u graag gezamenlijk de scheiding goed en snel afronden en komt u er samen uit? Dan kunt u kiezen voor online scheiden. U doorloopt samen het scheidingstraject in goed overleg en ontvangt daarbij de juridische ondersteuning van onze experts. U kunt al vanaf €329 online scheiden.
  • Mediation
    Onder begeleiding van een mediator probeert u samen tot overeenstemming te komen, zodat de scheiding goed kan verlopen. In dit traject is er ruimte voor de wensen van beide partijen, complexere zaken en intensieve begeleiding. U kunt het mediationtraject vanaf €180 p.p.u. doorlopen.
  • Advocaat
    Als u niet meer samenkomt, dan kan u worden bijgestaan door een advocaat. De communicatie en afhandeling verloopt dan via uw persoonlijke advocaat. Hierbij moet u wel rekening houden met een hoog uurtarief, dit is mogelijk vanaf €200 per uur.

Wanneer recht op een subsidie?

Het kan zijn dat u recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel ‘toevoeging’ genoemd. Om te bepalen of u daarvoor in aanmerking komt, wordt er gekeken naar uw inkomen en vermogen van twee kalenderjaren terug en of u minderjarige kinderen heeft. Komt u in aanmerking? Dan dient u nog wel een eigen bijdrage en de griffiekosten te betalen.

Er is bij Judex zelfs ook een mogelijkheid om gratis te scheiden. Onze specialisten kunnen vrijblijvend een subsidiecheck met u doorlopen om te zien of u recht heeft op deze subsidie volgens de Wet op de Rechtsbijstand. Als beide partners in aanmerking komen voor scheiden met subsidie en u voldoet aan de voorwaarden van Judex, dan nemen wij de griffiekosten en uw eigen bijdrage voor onze rekening. Hierdoor is de scheiding helemaal gratis.

Financiële gevolgen echtscheiding

Heeft u het scheidingsproces doorlopen? Dan is alles in het echtscheidingsconvenant vastgelegd. Hierin staan alle afspraken beschreven en dit kan ook weer financiële gevolgen hebben na de scheidingsprocedure. Het is dus goed dat u hier zich ook bewust van bent, denk hierbij aan het verkopen van de koopwoning of het recht op partner- en kinderalimentatie. Lees meer over deze financiële gevolgen.

Zorg voor een goede afhandeling

Het is belangrijk dat u alles goed in kaart brengt, zodat u niet voor(financiële) verrassingen komt te staan. Kunt u hierbij hulp gebruiken? Onze experts helpen u snel verder, vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek aan.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven