fbpx
Ga naar content

Wanneer alimentatie betalen?

Als u gaat scheiden heeft u mogelijk recht op alimentatie of moet u alimentatie gaan betalen. Hoe dat zit, hangt af van jullie persoonlijke situatie. Zijn er minderjarige kinderen? Had een van jullie minder of geen inkomen?

Twee soorten alimentatie
In Nederland kennen we 2 soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Beiden vormen leggen we hieronder uit.

Kinderalimentatie

Het betalen van kinderalimentatie is verplicht tot het kind 18 jaar is. Daarna kan het zijn dat er nog het 21e levensjaar van het kind alimentatie betaald wordt.

De alimentatie wordt betaald aan de verzorgende ouder. Onder de kosten van levensonderhoud vallen niet alleen de kosten voor eten, drinken en kleding, maar ook bijvoorbeeld sport of zakgeld. De meeste kinderen zijn van hun 18e tot hun 21e nog niet in staat zichzelf in hun eigen levensonderhoud te voorzien, omdat ze nog naar school gaan of studeren. Vanaf hun 18e betaalt de alimentatieplichtige ouder het alimentatiebedrag aan het kind en niet meer aan de verzorgende ouder. De hoogte van de alimentatie blijft meestal gewoon zoals het was. Een rechter kan de alimentatieplicht wel ongedaan maken als het kind zijn of haar studie of opleiding niet serieus neemt of wanneer het kind zich erg misdraagt. Dan is het moreel gezien niet eerlijk om aan een ouder te vragen om alimentatie te betalen. In de praktijk komt dit nauwelijks voor. Als een kind al wel gaat werken vanaf zijn/haar 18e en hij/zij is in staat zichzelf te onderhouden, dan hoeft er geen kinderalimentatie meer betaald te worden. 

In ons land is er alimentatieplicht van € 25,- per maand per kind bij een netto-inkomen lager dan € 1470,- per maand. Hoe hoog het bedrag voor iedereen is, hangt af van diverse factoren, zoals de woonsituatie, inkomen, enzovoort. U kunt zich het beste laten adviseren door een juridisch expert. Die kan helpen de exacte hoogte te berekenen.

Partneralimentatie

U heeft recht op partneralimentatie wanneer u niet in staat bent in uw eigen levensonderhoud te voorzien, na de scheiding. Met uw ex-partner moeten hier dus afspraken over gemaakt worden. Zodra degene die partneralimentatie ontvangt, met een nieuwe partner gaat samenwonen of trouwen, vervalt de alimentatieregeling. Tot 2020 was de regel, dat als degene die alimentatie ontving, geen nieuwe relatie kreeg, de alimentatieplicht na 12 jaar verviel. Nu is dat korter geworden. Iemand moet zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van scheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie betalen, met een maximum van vijf jaar. Wanneer u vier jaar getrouwd was, moest er dus voor twee jaar betaald worden. Belangrijk om te weten is dat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie gaat.

Alimentatierecht: wie betaalt wie

Waren jullie getrouwd en heeft een van jullie na de scheiding een te laag inkomen om zichzelf van levensonderhoud te voorzien? Dan kan degene met het lage inkomen partneralimentatie vragen van de meestverdienende ex-partner. Degene die het hoogste inkomen heeft, is ook degene die kinderalimentatie moet betalen. Zeker als diegene het laagste inkomen heeft, ook het grootste deel van de tijd de verzorging van de kinderen op zich neemt. Degene die de kinderen het meest heeft, heeft ook het grootste deel van de kosten. Alleen een juridisch ouder van een kind kan alimentatie aanvragen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven