fbpx
Ga naar content

Indexering alimentatie 2024 bekend

Elk jaar worden de alimentatiebedragen verhoogd met een bepaald percentage. De overheid stelt de indexering vast voor kinderalimentatie en partneralimentatie. Voor 2024 is inmiddels de nieuwe indexering bekend, namelijk 6,2%. Bent u degene die de alimentatie betaalt? Dan dient u dit zelf op tijd door te voeren. Als u het ontvangt, kunt u uw ex-partner hier op attenderen. Wij lichten verder toe wat de alimentatie indexering inhoudt.

Waarom indexering alimentatie?

De reden van het jaarlijks indexeren van alimentatie is inflatie. Elk jaar stijgen de prijzen en vaak ook de lonen. Door elk jaar een indexering vast te stellen, wordt er voorkomen dat de leefwijze moet worden aangepast en het te ontvangen bedrag reëel blijft. Vanaf 1 januari 2024 dient u dus rekening te houden met een verhoging van 6,2%.  

U dient dit zelf jaarlijks te verrekenen

Het nieuwe alimentatiebedrag dat u of uw ex-partner moet gaan betalen, kunt u berekenen op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). U kunt door middel van een tool eenvoudig het nieuwe alimentatiebedrag berekenen. Vervolgens dient de ex-partner die de alimentatie betaalt, dit nieuwe bedrag vanaf 1 januari 2024 te betalen aan de ontvangende partij. U moet hier zelf tijdig aan denken en de verhoging doorvoeren. U ontvangt hier namelijk geen bericht over en het wordt ook niet automatisch aangepast.

Afwijken of weigeren alimentatie indexering

Het is mogelijk om van het nieuwe bedrag af te wijken en samen af te spreken dat dit niet wordt geïndexeerd. Dit dient uiteraard wel schriftelijk vastgelegd te zijn, zoals in het ouderschapsplan als het kinderalimentatie betreft. Of in het convenant waarin alle afspraken zijn vastgelegd, waaronder partneralimentatie. Heeft u niets beschreven over uitsluiting van alimentatie indexering? Dan dient de alimentatie in het nieuwe jaar te worden geïndexeerd.

Het kan ook voorkomen dat uw ex-partner de verhoging niet betaalt. In dit geval adviseren we u om uw ex-partner hier (nogmaals) op te wijzen, zodat het verschuldigde bedrag alsnog kan worden overgemaakt. Weigert uw ex-partner om de verhoging door te voeren? Dan kunt u dit innen via het LBIO. Zij kunnen de achterstand kosteloos voor u opeisen.

Alimentatie herberekenen door andere omstandigheden

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het alimentatiebedrag aangepast moet worden door andere omstandigheden dan de wettelijke alimentatie indexering. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een verandering van inkomen of een nieuwe relatie. Door deze veranderingen kan het noodzakelijk zijn om de gemaakte afspraken over de kinderalimentatie of partneralimentatie te herzien. U kunt dan een herberekening van de alimentatie laten uitvoeren door een expert. Zo kan er een correct, nieuw bedrag worden vastgesteld en vastgelegd.

Meer informatie nodig?

Wilt u meer informatie over de alimentatie indexering of kunt u hulp gebruiken bij het (opnieuw) berekenen of vastleggen van de kinderalimentatie of partneralimentatie? De experts van Judex helpen u graag verder.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven