fbpx
Ga naar content

Partneralimentatie berekenen: zo kunt u aan de slag

Na een scheiding heeft u een aantal financiële plichten en rechten. In Nederland bestaan kinderalimentatie en partneralimentatie. Afhankelijk van de situatie van u en uw ex-partner kan er berekend worden wie er recht heeft op de alimentatie en wat de hoogte van de alimentatie is.

Wanneer heeft u recht op partneralimentatie?

Na een scheiding dient er altijd alimentatie betaald te worden, hierbij gaat kinderalimentatie voor partneralimentatie. Het is een verplichting om dit dus vooraf te bekijken en te regelen. Degene met de meeste draagkracht dient de ex-partner te voorzien in het levensonderhoud, dit is wettelijk bepaald. U moet de hoogte van de partneralimentatie laten berekenen en hier samen afspraken over vastleggen in een echtscheidingsconvenant. 

Partneralimentatie berekenen

De hoogte van de partneralimentatie wordt vastgesteld aan de hand van een aantal zaken waar de rechtbank naar kijkt. 

  • De behoefte in levensonderhoud van degene die de alimentatie gaat ontvangen
  • De draagkracht van degene die de alimentatie gaat betalen
  • De hoogte van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk

In de basis heeft de partner die de alimentatie ontvangt, recht op 60% van het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk/geregistreerd partnerschap. De rechter bepaalt vervolgens of de 60% norm reëel is en of de ex-partner die dit dient te betalen, dit ook daadwerkelijk kan en hier dus genoeg draagkracht voor heeft.

Het is belangrijk dat je altijd een officiële berekening laat maken door een expert, om zo het juiste bedrag vast te stellen en vast te leggen. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt of te weinig ontvangt.

Rekening houden met indexering partneralimentatie

Jaarlijks wordt er door de Rijksoverheid een indexering gedaan, dit houdt in dat de alimentatie ieder jaar verhoogd wordt met een bepaald percentage. Zo is bijvoorbeeld het indexeringspercentage voor 2023 3,4%. De betaler dient dit zelf door te voeren. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat dit niet gedaan wordt. De reden is vaak dat hier niet aan gedacht wordt of dat de ex-partner er niet van op de hoogte is. Maak dit vooraf bespreekbaar en houd hier dus ook rekening mee.

Hoe lang wordt partneralimentatie betaalt

Wettelijk is vastgelegd dat het betalen van partneralimentatie eindigt na de helft van de duur van het huwelijk en hierbij is een maximum vastgesteld van 5 jaar. Was u bijvoorbeeld 3 jaar getrouwd, dan heeft de ontvanger recht op 1,5 jaar partneralimentatie. Was u 11 jaar getrouwd? Dan geldt het maximum van 5 jaar. Let wel: de regeling vervalt als degene die de alimentatie ontvangt opnieuw gaat samenwonen of trouwen.

Hulp van een expert

Bij een scheiding komt een hoop kijken, zo ook het berekenen van het juiste bedrag partneralimentatie. De experts van Judex kunnen u hierin ontzorgen en verder helpen door snel en kundig een officiële berekening te maken. U kunt altijd een gratis kennismaking inplannen om te worden voorzien van het juiste advies.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven