fbpx
Ga naar content

Indexering kinder- en partneralimentatie

Meer weten over indexering kinder- en partneralimentatie? Onze eigen Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en heeft handige feitjes voor iedereen die iets met een scheiding te maken heeft. Nieuwsgierig? Lees hieronder snel verder!

Bij een echtscheiding is er vaak sprake van het betalen van kinder- en of partneralimentatie. Een mediator of advocaat legt, naast het maken van de berekening, uit dat dit bedrag elk jaar verhoogd moet worden. Degene die de alimentatie betaalt is er verantwoordelijk voor dat dit ook jaarlijks gebeurt. De verhoging van alimentatie noemen we ‘indexering’. In 2021 is de verhoging 3%.

Elk jaar wordt door de overheid de hoogte van de indexering bepaald en ruim van tevoren bekend gemaakt. Meestal in oktober of november. De verhoging wordt door de overheid gebaseerd op het prijsniveau in Nederland en het loonindexcijfer van het jaar ervoor.

De indexering van de kinder- en/of partneralimentatie is verplicht. Een mediator kan hiermee helpen. Soms wordt er gedacht dat dit alleen moet als je salarisverhoging hebt gekregen. Dit is een fabeltje. Degene die de alimentatie betaalt ontvangt geen bericht van de overheid of een andere instantie over de jaarlijkse verhoging. Er wordt vanuit gegaan dat de betalende partij hiervan op de hoogte is en dit zelf in de gaten houdt en doorberekend. De 3% indexering (2021) wordt opgeteld bij het al te betalen alimentatiebedrag. Het te ontvangen of te betalen bedrag wordt elk jaar dus iets hoger.

Het gebeurt helaas maar al te vaak dat de alimentatie niet jaarlijks wordt verhoogd met de wettelijk verplichte indexering. De reden is regelmatig dat men hier niet aan heeft gedacht of het simpelweg niet weet.

Wat kun je zelf als ontvangende partij doen als je alimentatie niet verhoogd wordt per 1 januari van elk jaar?

1. Je kunt de betalende partij een bericht sturen om hem of haar op de hoogte te stellen dat de alimentatie geïndexeerd moet worden. In dat bericht kun je direct de hoogte van de indexering aangeven en het nieuwe maandbedrag erbij vermelden.

2. Als dit niet blijkt te werken en de verplichte indexering dus niet wordt toegepast, kun je het extra te betalen bedrag vorderen. Wanneer de achterstand maximaal een half jaar is kun je hiervoor terecht bij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Dit bureau kan je helpen met het vorderen van het nog te ontvangen bedrag. Je hebt hier echter wel een beschikking van de rechter voor nodig. Stellen die ‘alleen’ hebben samengewoond hebben deze beschikking doorgaans niet, omdat hun relatie niet door de rechter ontbonden is.

Als je geen beschikking van de rechter hebt of als de achterstand langer dan een half jaar is, dan kun je terecht bij het NLAI (Nationaal Loket Alimentatie Inning). Het NLAI kan helpen om alimentatie tot maximaal 5 jaar terug te vorderen. Als de alimentatie niet officieel geregeld is (bijvoorbeeld bij een mondelinge afspraak) dan kan er geen alimentatie worden gevorderd.

3. Als de alimentatie niet officieel geregeld is of als er na een vordering nog steeds geen alimentatie wordt betaald, kun je naar een advocaat gaan om het via de officiële weg te regelen. De betalende partij kan er nu niet meer onderuit. Je moet er wel rekening mee houden dat een advocaat en een procedure bij de rechtbank veel geld kost. Als je van plan bent om deze stap te gaan nemen, is het geen slecht idee om vooraf te laten berekenen of de kosten van de advocaat en de rechtbank niet hoger zijn dan het te ontvangen geld aan alimentatie.

Meer weten over het (her)berekenen van alimentatie? Klik hier voor een interview met mediator Ruud Serraarens over dit onderwerp.

Terug naar boven