fbpx
Ga naar content

Als ik op vakantie ga neem ik mee…

Ben je van plan om met je minderjarige kind op vakantie te gaan naar het buitenland en ga je niet samen met de andere gezaghebbende ouder? Een toestemmingsformulier waarin de andere ouder toestemming geeft dat jullie kind mee mag naar het buitenland mag dan niet ontbreken.

In deze blog vind je meer informatie hierover over en staat een link naar het toestemmingsformulier.

Een vakantie in Nederland

Wanneer je op vakantie gaat in Nederland is een toestemmingsformulier niet nodig. De andere ouder op de hoogte te stellen van jullie vakantieplannen en doorgeven waar jullie kind in welke periode verblijft wordt door veel gescheiden ouders wel gewaardeerd.

Een vakantie in het buitenland

Wanneer je met je minderjarige kind op vakantie naar het buitenland gaat is het verstandig om door de andere ouder een toestemmingsformulier te laten ondertekenen. Dit is alleen nodig als de andere ouder ook het gezag heeft over het kind. Voor elk kind moet een nieuw formulier worden ingevuld en ondertekend. Het maakt niet uit met welk vervoersmiddel je naar het buitenland vertrekt.

Waarom is het verstandig om samen een toestemmingsformulier in te vullen?

Beide ouders met gezag horen officieel toestemming te geven wanneer hun minderjarige kind naar het buitenland gaat. Deze toestemming geldt niet alleen voor gescheiden ouders die met hun minderjarige kind reizen, maar ook in alle andere situaties wanneer het kind niet met beide (gezaghebbende) ouders reist.

In het ergste geval kan de toegang tot een land of het instappen in een vliegtuig worden geweigerd. Dit risico wil je natuurlijk niet lopen.

In het geval dat je geen toestemmingsformulier kunt tonen, wordt in sommige gevallen de andere ouder opgebeld en kan zo alsnog toestemming worden gegeven. De ervaring leert dat met name bij het reizen per auto er vaker niet dan wel gevraagd wordt om het toestemmingsformulier. Echter, mijn advies is om de gok niet te nemen.

Bij een reis met een vliegtuig wordt regelmatig om het toestemmingsformulier gevraagd. Met name als de moeder, vaak met een andere achternaam dan het kind, alleen met het kind en/of een nieuwe partner reist. Vaders met dezelfde achternaam als het kind, al dan niet met een nieuwe partner worden minder vaak gecontroleerd.

Welke gegevens worden gevraagd op het toestemmingsformulier?

Op het ingevulde toestemmingsformulier staat alle informatie die de douane nodig heeft. De handtekeningen van beide (gezaghebbende) ouders en de persoonsgegevens van het kind moeten worden ingevuld. Daarnaast moet je ook informatie geven over de duur van de reis en locatie van het buitenlandse verblijf.

De andere ouder wil niet tekenen. Wat nu?

Op het moment dat de andere ouder niet wil tekenen kun je via een advocaat aan de rechter vervangende toestemming vragen. De rechter geeft dan meestal toestemming dat jullie kind naar het buitenland mag. De rechter moet ervan overtuigd zijn dat je geen plannen hebt om je daar met het kind te vestigen. Het vragen om vervangende toestemming kan via een standaard procedure of en kort geding. Vraag dus op tijd aan je ex-partner of het toestemmingsformulier ingevuld kan worden, dan kun je zo nodig op tijd starten met dit traject.

Hoe kom ik aan een toestemmingsformulier?

Op de website van de Rijksoverheid kun je het toestemmingsformulier downloaden en printen. De link vind je hier.

Terug naar boven